Predstavljena Pro verzija PS5

Sony Interactive Entertainment predstavio je Pro verziju PlayStation 5 konzole koju odlikuje jači grafički procesor.

Nova PlayStation 5 Pro konzola donosi značajna hardverska unapređenja u poređenju sa standardnom verzijom PS5, sa posebnim naglaskom na poboljšanje gejming performansi.

Iako vizuelno ne odstupa mnogo od originalne verzije, PS5 Pro je opremljen snažnijim GPU-om, koji pruža 67% bolje performanse, kao i bržom memorijom, koja je 28% efikasnija. Renderovanje je unaprijeđeno za oko 45%, što omogućava tečnije igranje sa boljim grafičkim detaljima.

Izvor fotografije: PlayStation.Blog

Jedan od ključnih elemenata ove konzole je napredna PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) tehnologija. Ona koristi vještačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi poboljšala vizuelnu preciznost i osigurala kristalno jasnu sliku. Takođe, ray-casting je gotovo tri puta brži, čime se dodatno poboljšava kvalitet svjetlosnih efekata i grafičkih detalja u igrama.

PlayStation 5 Pro dolazi sa 2TB prostora za pohranu, ali BluRay čitač diskova nije uključen i može se kupiti odvojeno. Funkcija Game Boost omogućava poboljšane performanse za PS4 igre, dok će mnoge dobiti unaprijeđene rezolucije.

Konzola će biti dostupna od novembra i pružaće optimizovano iskustvo za najnovije naslove kao što su Marvel’s Spider-Man 2 i GTA VI.