Predstavljen Snapdragon 7s Gen 2 čipset

Prvi uređaj koji će koristiti Snapdragon 7s Gen 2 čipset je Redmi Note 13 Pro, a ono što ga izdvaja je impresivan 4 nm proizvodni proces i brzine jezgara koje dostižu 2,4 GHz.

Ovaj čipset koristi Kryo CPU sa četiri jezgra visokih performansi na 2,4 GHz i četiri energetski efikasna jezgra od 1,95 GHz. Ova kombinacija obećava odlične performanse, kako za igranje igara tako i za multitasking.

Qualcomm, matična kompanija koja stoji iza ovog čipseta, naglašava da je Snapdragon 7s Gen 2 mobilna platforma osmišljena da pruži izvanredne performanse, povezanost i multimedijalna iskustva korisnicima. Sa premijerom Redmi Note 13 Pro sa ovim čipsetom na vidiku, jasno je da Qualcomm ostaje jedan od ključnih igrača u mobilnoj industriji, donoseći napredne funkcije u srednji segment pametnih telefona.

Što se tiče grafičkog podsistema, tu je neimenovani Adreno GPU koji je optimiziran za FHD+ vizuelne prikaze pri impresivnoj brzini osvježavanja od 144 Hz. Očekujemo da će uređaji koji koriste ovaj čipset imati do 12 GB brze LPDDR5 memorije sa taktom od 3200 MHz i podršku za brzu UFS 4.0 fleš memoriju.

Osim toga, Qualcomm je opremio ovaj čipset sa 12-bitnim Qualcomm Spectra ISP-om koji omogućava istovremeno snimanje sa tri kamere i nudi funkcije kao što su 200 MP fotografije, 4K video snimanje pri 30 fps i AI uklanjanje šuma.

Kako bismo bili sigurni da nećemo ostati bez baterije, Snapdragon 7s Gen 2 podržava Quick Charge 4+ protokol za brzo punjenje, nudeći širok spektar opcija za brzo dobijanje energije.