Predstavljen prvi laptop sa dvostrukim OLED ekranima

Lenovo je u seriji predstavljanja novih uređaja na nedavno održanom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu CES 2023 predstavio laptop sa dvostrukim OLED ekranima.

U kompaniji kažu da je Yoga Book 9i prvi laptop računar sa takvom izvedbom displeja, a oba ekrana su jednaka po svojoj ulozi i karakteristikama. Laptop ima dva identična HDR OLED ekrana sa dijagonalom 13,3 inča (16:10) koji prikazuju sadržaj rezolucije 2,8K.

Oni su spojeni šarkom koja je tako napravljena da su pokretljivi u cijelom rasponu od 360 stepeni i laptop se može korisiti na bilo koji način, recimo kao tablet. Takođe, jedan od ekrana ima mogućnost da se pretvori u virtuelnu tastaturu, a postoji opcija da se ekrani istovremeno rašire za zajednički prednji prikaz i da im se priključi Bluetooth tastatura koja dolazi uz uređaj.

Omogućeno je korištenje olovke kao dodatne funkcionalnosti. Sve to može da se sklopi zajedno u cjelinu koja izgleda veoma skladno i lagano.

Lenovo Yoga Book 9i ima Intel Core i7-U15 procesor 13. generacije uz 16 GB RAM memorije i 512 GB veličine skladišnog memorijskog prostora uz opciju proširenja na 1 TB pomoću SSD-a.

Opisani ekrani imaju stepen osvijetljenosti 400 nita sa stoodstonom pokrivenošću DCI-P3 spektra boja. Ekrani se osvježavaju brzinom od 60 Hz uz Dolby Vision i PureSight poboljšanja. Na laptop je ugrađena FHD IR+RGB kamera koja ima poklopac.

Laptop pokreće baterija kapaciteta 80 WHr koja može izdržati 7,3 časa neprekidnog rada. Tu su i USB-C Thunderbolt priključci, Bluetooth 5.2 i Wi-FI 6E tehnologije. Od softvera Lenovo dolazi sa sljedećom listom: Windows Hello, Cortana, Lenovo Vantage, Amazon Alexa i Office 365 paketom.

Yoga Book 9i dimenzija je 299.1 x 203.9 x 15.95, sa težinom od 1,38 kg. Na tržište SAD stiže od juna i koštaće 2.099,99 dolara, a kada će se moći kupiti u drugim dijelovima svijeta, još nije poznato.