Poznato kada stiže Snapdragon 8 Gen 3 procesor

Qualcomm-ov najnoviji procesor Snapdragon 8 Gen3 stiže 24. oktobra, najavljeno je iz kompanije.

Dakle, kao što smo i navikli, američka kompanija, koja svake godine predstavi novi čipset, učiniće to i ove. Očekuje se da će novi vodeći procesor pokretati najbolje Android telefone koji će se na tržištu naći 2024.

Što se tiče imena, tipsteri prenose da Snapdragon 8 Gen 3 nosi kodno ime ili Lanai ili Pineapple.

Velika je šansa da je “Lanai”, jer Snapdragon procesori često dijele kodno ime sa imenima havajskih ostrva ili nekih događaja. Tako je Snapdragon 888 bio Lahaina, nazvan po gradu na ostrvu Maui; 8 Gen 1 bio je Taro, havajska kuhinja; a 8 Gen 2 imenovan je Kalama, plaža u O'ahuu.

Iz kompanije su naglasili da će novi procesor biti najjači do sada, tako da korisnici mogu očekivati značajna poboljšanja performansi i veću energentsku efikasnost u odnosu na njegovog prethodnika, koji je takođe jedan od vrhunskih čipseta.

Prema informacijama do kojih je došla Kamila Wojciechowska, Snapdragon 8 Gen 3 trebao bi imati raspored jezgri 1+2+3+2, odnosno jednu glavnu jezgru Cortex-X4, uparenu sa pet Cortex-A720 i dvije Cortex-A520 jezgre.

L3 predmemorija kod ovog procesora biće povećana sa osam na 10 MB, dok će bolje gejming performanse obezbijediti GPU Adreno 750. Podsjećamo, kod čipseta Snapdragon 8 Gen 2 je Adreno 740.

Još uvijek nema zvaničnih informacija o tome u kojim telefonima bi se premijerno trebao pojaviti ovaj procesor. Digital Chat Station navodi da će on, između ostalih, pokretati telefone Xiaomi 14, 14 Pro i 14 Ultra.