Poznato kada će svi mobilni uređaji u EU morati imati USB C port

Svi mobilni uređaji u Evropskoj uniji koji se nađu u prodaji od 28. decembra 2024. godine moraće imati USB-C port.

Tako stoji u novoj direktivi EU pod nazovom Common Charger, koja je objavljena u Official Journal-u. Ona stupa na snagu upravo 28. decembra 2024.

Prema tome, svi mobilni telefoni, fotoaparati, headsetovi, ručne konzole, tastature, miševi… koji podržavaju žičano punjenje, a koji se budu prodavali na teritoriji EU, moraće od kraja decembra imati USB Type-C port. Ako snaga njihovog punjenja bude veća od 15W, moraće imati i USB Power Delivery tehnologiju.

Dakle, ova direktiva EU odnosi se samo na uređaje sa žičanim punjenjem. To će se odnositi i na kompaniju Apple, osim ako odluči da na evropsko tržište isporučuje samo uređaje koji imaju bežično punjenje.

Podsjećamo, Apple je prošlog mjeseca potvrdio da postoji mogućnost da iPhone za evropsko tržište proizvode sa USB-C portom za punjenje, iako nisu najsrećniji zbog te odluke.

Greg Joswiak, voditelj marketinga u Apple-u, tada je u intervjuu Wall Street Journal-u, rekao je da će kompanija “očito morati napraviti ono što EU traži, jer nema drugog izbora”.

S druge strane, građani EU se raduju zbog ove odluke, jer su njene prednosti višestruke. Pored toga što potrošači više neće morati posjedovati poseban punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni, smanjiće se i količina e-otpada. Na prostoru EU svake godine na otpadu završi oko 11.000 tona punjača.