Povećajte digitalnu bezbjednost dok ste na odmoru

Bez obzira da li ste na odmoru sa porodicom ili ste zbog poslovnog puta udaljeni od svog doma, potrebno je držati se nekih mjera predostrožnosti.

Možete učiniti ovih šest stvari koje ne zahtijevaju dodatan posao, ali će poboljšati vašu sigurnost na mreži bez obzira na to gdje se nalazite.

Koristite VPN da biste izbjegli javne Wi-Fi mreže

Dobro je što restorani i hoteli sada nude besplatan Wi-Fi, međutim nije uvijek siguran. Za početak, osoba koja vam pruža taj Wi-Fi može pratiti vaše aktivnosti, a i drugi korisnici na mreži mogu vidjeti šta radite ako mreža nije 100-odsto sigurna, uključujući koje web stranice posjećujete i koje informacije šaljete.

Rješenje je instalirati virtualnu privatnu mrežu (VPN) na svim svojim uređajima. VPN usmjerava vašu vezu kroz siguran server tako da niko ne može vidjeti šta radite. Osim toga, najbolji VPN-ovi dodjeljuju vam nepratljivu IP adresu, pa je sve što radite na mreži potpuno anonimno.

Ne dijelite svoje fotografije dok se ne vratite kući

Imajte na umu da kada objavite fotografije sa odmora, obavještavate sve na mreži da niste kod kuće. Čak i ako ste uzeli vremena da postavite postavke privatnosti tako da samo prijatelji vide vaše objave, ne možete biti sigurni kada jedan od tih prijatelja može ponovno objaviti jednu od vaših slika. Kada potencijalni provalnici znaju da niste kod kuće, to je gotovo pozivnica za provalu. I kada imate dobar sistem zaštite od provala, uvijek je bolje ako lopovi uopšte ne znaju da niste kod kuće.

Zaključajte svoje uređaje i naloge

Najjednostavniji način da kradljivac dođe do vaših ličnih podataka jeste da ukrade jedan od vaših uređaja. Izgubljeni ili ukradeni telefon ne mora predstavljati problem ako se pobrinete da zaključate svoje uređaje. Sigurnosne šifre, lozinke, otključavanje otiskom prsta i softver za prepoznavanje lica mogu vam pomoći da osigurate da vaši podaci ne budu ranjivi ako vaš pametni telefon nestane.

Dok zaključavate telefone, razmislite o ažuriranju lozinki kako bi bile sigurnije. Dobra je ideja ažurirati sve svoje račune novim lozinkama prije nego što krenete na odmor kako biste se dodatno osigurali. Osim toga, koristite metode višestruke autentifikacije kad god su dostupne, tako da čak i ako neko uspije otkriti vašu lozinku, neće moći pristupiti vašem uređaju.

Ne čuvajte osjetljive dokumente na svojim uređajima

Ako vam uređaj bude izgubljen ili ukraden tokom odmora, osjetljivi podaci koji su direktno sačuvani na njemu mogu biti izloženi krađi identiteta. Koristite usluge cloud skladištenja da biste sigurno čuvali dokumente. Na taj način, čak i ako izgubite uređaj, vaši podaci će ostati zaštićeni i dostupni samo vama.

Instalirajte antivirusni softver

Jaka lozinka je važna, ali možda ne pruža dovoljnu zaštitu od zlonamjernog softvera. Antivirusni softver može spriječiti viruse i zlonamjerni softver da inficiraju vaše uređaje i upozoriti vas ako je vaš uređaj već zaražen.

Izbjegavajte korištenje javnih računara

Javni računari, poput onih u internet kafeima, mogu biti rizični. Mogu imati instaliranu špijunski ili zlonamjernu softver, koji može snimati vaše tastere i ugroziti vaše lozinke. Najbolje je u potpunosti izbjegavati korištenje javnih uređaja.