Pogledajte kako će izgledati Galaxy Z Flip 3 sa dodatnim ekranom

Ss predstavljanjem novih Samsungovih preklopnih pametnih telefona dobijamo više informacija o Galaxy Z Flip 3 i Galaxy Z Fold 3.

Prošle sedmice procurio je službeni promotivni materijal kompanije Samsung, koji je predstavio dizajn oba uređaja. Novi Fold biće prvi sklopivi telefon na svijetu sa kamerom ispod ekrana.

Kao i njegov prethodnik, Galaxy Z Flip 3 biće telefon sa uspravnom preklopnom linijom. Dvostruka kamera i zaslon pokriveni su crnom bojom, a ostatak kućišta dobiće drugu boju. Čini se da ovaj put Samsung nudi čitav niz boja.

Fotografije koje su procurile pokazuju da će biti objavljeni sivi, bež, zeleni i ljubičasti modeli. Uz to, govori se i o crnom, bijelom, plavom i ružičastom. Samsung će putem svoje web stranice vjerovatno ponuditi i neke ekskluzivne boje.

Na temelju novih informacija, grafički dizajner Giuseppe Spinelli stvorio je niz vrlo realističnih prikaza proizvoda za LetsGoDigital, u kojima je Galaxy Z Flip 3 prikazan u svim očekivanim bojama.

Šta se očekuje od Samsung Z Flip 3?

Čini se da postavka dvostruke kamere ostaje nepromijenjena u smislu rezolucije, sadrži širokougaonu kameru od 12 megapiksela i ultra široku kameru od 12 megapiksela. Glavni ekran će biti veći u odnosu na originalni Z Flip koji je imao 1,1-inča, a novi model vjerovatno će imati 1,83 “, što znači da se može prikazati još neki sadržaj – prikladan za dolazne poruke ili prilikom snimanja selfija.

6,7-inčni fleksibilni ekran vjerovatno će ostati iste veličine. Novo je što će Samsung Z Flip 3 podržavati brzinu osvježavanja od 120Hz. Ostaće centralno postavljena kamera sa probušenom rupom, vjerovatno će se zadržati isti senzor slike od 10 megapiksela. Što se tiče kamere, očekuju se samo softverska poboljšanja, odnosno senzori i sočiva svih kamera ostaju nepromijenjeni – baš kao i kod Galaxyja S21.

Samsung će po prvi put prednju i zadnju stranu okvira osigurati Corning Gorilla Glass Victus kako bi sklopivi dio bio dodatno otporan na ogrebotine i padove. Osim toga, čini se da je okvir također prilagođen, novi “Oklopni okvir” biće jači nego prije. Ekran će takođe biti dodatno ojačan tehnologijom “Pro-Shield” – vjerovatno neka vrsta pandana Appleovom keramičkom štitu.

Navodno, Samsung Z Flip 3 pokreće Qualcomm Snapdragon 888, što će garantovati izuzetno brze i stabilne performanse. Ovaj 5nm čipset dolazi sa integrisanim 5G modemom. Uz model od 256 GB, ovaj put se očekuje i model od 128 GB. To omogućuje Samsungu da snizi početnu cijenu. Uređaj će raditi na OS Android 11, u kombinaciji s korisničkim interfejsom One UI 3.3. Riječ je o obnovljenom interfejsu u poređenju sa onim koji se može naći na Galaxy S21 modelima.

Cijena i datum izlaska Galaxy Z Flip 3

Samsung će u julu biti domaćin Galaxy Unpacked događaja, gdje će biti predstavljeni i Galaxy Z Flip 3 i Galaxy Z Fold 3. Mjesec dana kasnije, očekuje se da će biti organizovan još jedan događaj za Galaxy S21 FE koji će biti najjeftiniji model u liniji S21.

Prošle godine i Galaxy Z Flip i Galaxy Z Flip 5G – predstavljen je pet mjeseci kasnije od glavnog Galaxy modela, te su imali preporučenu maloprodajnu cijenu od 1500 evra. Ako vjerujemo glasinama, Samsung čini sve da novi model jeftinije plasira na tržište. To može biti i razlog zašto se baterija, funkcionalnost brzog punjenja i kamere neće nadograditi.

S druge strane, čini se da je južnokorejski proizvođač izuzetno predan čvrstoći i trajnosti svog novog sklopivog uređaja. Veći zaslon sa poklopcem i brojne varijante boja takođe bi Z Flip 3 trebali učiniti izuzetno atraktivnim za kupovinu. Štaviše, čini se da Samsung dodaje ekstra jeftini model od 128 GB. To bi moglo rezultirati početnom cijenom od oko 1400 evra.