Podkasti stižu na YouTube Music

Kreatori će moći da dodaju audio podkaste na YouTube preko RSS feed-ova.

YouTube je poznat po tome da hostuje video verzije brojnih podkasta, od kojih neki prikupljaju stotine hiljada ili čak milione pregleda po epizodi.

Međutim, audio servis YouTube Music još nije ušao u teritoriju podkasta, ali to će se uskoro promijeniti, najavio je šef podkasta YouTube-a Kai Chuk na Hot Pod Summitu u četvrtak.

“Uskoro ćemo početi da objavljujemo i audio i video podkaste na YouTube Music-u za korisnike u SAD, i na taj način ćemo učiniti podkaste vidljivijim i pristupačnijim“, rekli su u YouTube-u za Engadget.

“Ovo će pomoći da podkasti koje korisnici već vole na YouTube-u budu dostupni na svim platformama na kojima žele da ih slušaju”, kažu u YouTube-u. Za početak, na YouTube Studio biće uvedeni alati za pravljenje podkasta, a kasnije ove godine kreatori će moći da dodaju audio podkaste na YouTube preko RSS feed-a.

Slušanje podkasta u pozadini (dok rade druge aplikacije) biće dostupno besplatno, navodi TechCrunch. Međutim, strim će prekidati oglasi osim ako se ne pretplatite na YouTube Music.

Po svemu sudeći, korisnici će moći da prelaze između video i audio verzija epizoda podkasta. Bar za sada, čini se da YouTube ne planira da kopira Spotify i Amazon tako što će imati ekskluzivne i/ili originalne podkaste. Ostaje da se vidi da li YouTube Music može da utiče na udio na tržištu koji trenutno imaju Spotify i Apple.

Procjenjuje se da će ovaj potez privući pažnju slušalaca.