Pobjednici m:tel App takmičenja putuju na Regionalni izazov u Beogradu

I ove godine srednjoškolci iz BiH, a u okviru m:tel App takmičenja, donijeli su nove ideje i aplikacije, čime su ponovo pokazali da se znanje i trud itekako vrednuju.

Iako su sve aplikacije koje su došle na ovaj konkurs bile interesantne i funkcionalne, od njih 19 izabrano je pet najboljih, po mišljenju stručnog žirija ovog takmičenja. Upravo te aplikacije će predstavljati BiH na Regionalnom app izazovu, koje će biti održano 6. marta 2024. godine u Beogradu.

Podsjećamo, ovo takmičenje ima regionalni karakter budući da se održava u organizaciji Telekom Srbija grupe, te će u njemu svoje znanje i talenat odmjeriti učenici iz tri zemlje: Srbije, Crne Gore i BiH. Svake godine, zemlja domaćin Regionalnog app takmičenja je jedna od navedene tri, a ove godine to će biti Srbija.

S tim u vezi, timovi iz BiH, koji će na Regionalnom app izazovu predstaviti svoje aplikacije dolaze iz škola Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine, Saobraćajne i elektro škole Doboj, Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ iz Goražda, Srednjoškolskog centra „Milutin Milanković“ iz Milića, te Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Aplikacija koju su uradili bijeljinski srednjoškolci pod nazivom ExpertEase, služi da povezuje ljude i stručnjake različitih profesija i stvara dinamičnu digitalnu zajednicu posvećenu razmjeni znanja i iskustva. Dobojski učenici su napravili aplikaciju „DetoxBuddy“, a ona je namijenjena humanom cilju – pomoći osobama sa problemom ovisnosti u njihovom procesu oporavka. Iz Goražda je stigla aplikacija „StudyBuddy“, namijena učenicima koji žele na jednom mjestu pregled svojih školskih obaveza i ocjena, te upravljanja procesom produktivnog učenja u vremenu. Srednjoškolci iz Milića su izradili aplikaciju „ARTour“, koja predstavlja turistički vodič opštine iz koje dolaze, a učenici iz Sokoca predstavili su svoju aplikaciju „You Choose You“, koja služi za promociju obrazovanja i fakulteta u regionu, kao alat za pronalaženje obrazovne ustanove za sve koji su na pragu tog životnog poglavlja.

„Već sedam godina koliko organizujemo App takmičenje, radujemo se ovom izazovu za sve naše srednjoškolce i svakom njihovom uspjehu. I ovoga puta smo se trudili da ocijenimo sve segmente koje smatramo važnim za jednu aplikaciju – ideju, dizajn, tehničke karakteristike, ali i njen društveno odgovorni karakter i jedinstvenost“, rekao je predsjednik žirija ovog takmičenja Saša Salapura, glavni inženjer za planiranje, razvoj i izgradnju servisa i servisnih sistema kompanije m:tel. „S nestrpljenjem očekujemo Regionalno takmičenje u Beogradu, tim više jer je ove godine ponovo nagrada putovanje, ovoj put u Barselonu. Radujemo se trenutku kada ćemo znati kojem timu ćemo poželjeti srećan put“, naglasio je Salapura.

Osim što će imati priliku da se upoznaju, druže i odmjere snage u znanju sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore, srednjoškolci iz BiH, dakle, imaju priliku i da osvoje vrijedne nagrade od kojih je glavna putovanje na međunarodni festival kreativnosti koji okuplja  umjetnike, dizajnere, kreativce i ljubitelje tehnologije iz cijelog svijeta – OFFF u Barseloni, u mjesecu aprilu.