Pobjeda emocije i muzike: Ovacije publike u Sarajevu za Jasmin Levi

Veče muzike orijenta, flamenka, tanga, ladino muzike, džeza i arapskih akorda u srcu Sarajeva

Jasmin Levi, zviezda world music scene, u petak 10. novembra nastupila je prvi put u Sarajevu, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra. Internacionalno priznatu umjetnicu publika je pozdravila ovacijama, a da posljednjeg mjesta ispunjena dvorana bez daha je pratila muzički perfomans obilježen hitovima “Una noche mas”, “Adio kerida”, “Olvidate de mi”, “Mujer”… Oduševljena masa dva puta je vraćala na bis Jasmin Levi.

“Sretni smo što smo u Sarajevu”, kazala je Jasmin na našem jeziku, što je izazvalo veliki aplauz, koji je svjedočio o toploj dobrodošlici građana Sarajeva. Ne mogu vam opisati koliko smo srećni što smo ovdje, mnogo nam je drago što ste tu za nas.”

Izvor fotografije: m:tel

U svakoj noti koju otpjeva, Jasmin donosi dah svojih predaka, te plete mostove između prošlosti i sadašnjosti, između različitih kultura koje stanuju u njoj od orijenta, ladino muzike, flamenka, tanga i džeza i arapskih akorda. Jasmin Levi je predstavnica svih vjera i kultura Mediterana, koja ne samo da je kroz muziku čvrsto povezala sefardsko nasljeđe i turski melos, već je kroz svoje tekstove progovorila o sudbinama, ljubavima i stradanjima svih naroda. Ovaj događaj zato nije bio obični koncert, već putovanje kroz dušu i baštinu koja prevazilazi geografske granice i kulturne razlike.

Kroz svoj umjetnički izraz, Jasmin Levi ne samo da promoviše bogatstvo različitosti već se zalaže i za humanitarni rad. Ona je ambasador organizacije “Djeca mira”, koja radi na tome da poveže palestinsku i izraelsku djecu kroz umjetnost i muziku, pružajući im ne samo obrazovanje već i nadu. Trenutno je na sajtu ove organizacije otvoren poziv za prikupljanje pomoći za djecu Palestine, sa posebnom pažnjom na djecu u Rafi. Pored Jasmin Levi, dio ove fondacije su slavni palestinski pisci i umjetnici, ali i svjetske zvijezde poput Madone, Džudi Denč, Helen Miren i drugi.

Izvor fotografije: m:tel

Ove godine Jasmin Levi nastupala je u Istanbulu, Bodrumu, Beogradu, Bukureštu, Varšavi, Londonu…Njeni nastupi pažljivo su odabrani, pa tako nije slučajan ni njen nastup u “Avici Areni” u Stokholmu na koncertu “A Call for freedom”, koji je nastao sa željom da se podrži i osnaži borba za ženske slobode u Iranu čiji simbol borbe je tragično preminula Mahsa Amini kojoj je posvetila  pjesmu (https://www.instagram.com/p/Cp2laeDPKca/).

Koncert u Sarajevu jedan je od najvećih internacionalnih događaja u Bosni i Hercegovini, koji je bio više od muzičkog događaja. Ovaj koncert bio je poziv na razmišljanje i inspiraciju, da svako od nas može biti most koji povezuje, a ne zid koji razdvaja.

Sponzor ovog jedinstvenog kulturnog događaja je kompanija m:tel.