Po čemu se razlikuju USB i Thunderbolt konekcije  

Osim USB konektora, koji su najčešća opcija za povezivanje elektronskih uređaja, u posljednje vrijeme sve češće su dio standardnih karakteristika i Thunderbolt konekcije.

Dvije tehnologije dijele sličnosti, ali nisu iste.

Thunderbolt je rezultat saradnje Intela i Apple-a, a prvo se zvao “Light Peak“, prije nego što je preimenovan. Apple MacBook Pro 2011 je prvi uređaj sa Thunderbolt konekcijom. On je podržavao prenos podataka i slika visoke rezulucije kroz jedan port, ali uz pomoć Apple Mini DisplayPort-a. Unaprijeđene verzije bazirale su se na USB-C portovima.

Druga verzija Thunderbolt-a (2) predstavljena je 2013. godine, imala je duplo brži prenos (4K video fajlovi), ali je još koristila Mini DisplayPort. Tri godine kasnije stigla je treća, a prva koja je bazirana na USB-C formatu i brzini prenosa 40 Gbps (maksimalno).

Četvrta verzija ima istu brzinu i podršku za prikazivanje slike na dva 4K monitora u isto vrijeme, kao i brzinu protoka informacija 32 Gbps na PCIe SSD uređajima. Kompatibilna je sa USB 4.0 konektorima.

Za razliku od USB-a, Thunderbolt je sposoban da da istovremeno, preko jednog kabla, šalje video signal i podatke, a može da pokreće više uređaja preko istog porta. Takođe, omogućeno je povezovanje u nizu koje olakšava lančano povezivanje monitora, hub-ova i dock-ova.

Razlike između dva standarda vremenom su smanjene, pa najnovije verzije i USB i Thunderbolt-a funkcionišu slično, a najviše se razlikuju u zahtjevima brzine podataka – USB 4.0 minimalno zahtijeva 20 Gbps, a Thunderbolt 40 Gbps.