Pet stvari koje treba znati o WLAN i WiFi

Neke skraćenice postanu toliko upotrebljivane da izgubimo vezu sa onim što zapravo znače, čak i kad nam ono što se krije iza njih svakodnevno pomaže u rješavanju zadataka.

Danas je bežična lokalna mreža, kako se doslovno prevodi, nešto što smatramo samorazumljivim, ali postoje brojne nedoumice. Skraćenice WLAN i WiFi ponegdje miješaju ili koriste za označavanje istog, ali trebamo objasniti šta zapravo predstavljaju.

Prvi WLAN je nastao na Havajima

Prva bežična računarska mreža zaista je nastala 1971. godine na Univerzitetu Havaji i nazvana je ALOHAnet. Univerzitet je bežično povezao svoje odjele raspoređene po različitim ostrvima. Sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, američka regulatorna agencija za komunikacione uređaje (FCC) podstakla je komercijalizaciju bežičnih mreža, što je izazvalo bum u razvoju bežičnih data modema.

WLAN nije isto što i WiFi

Dok je WLAN opšti pojam za bežične mreže, WiFi je konkretna oznaka za “IEEE 802.11”. Taj naziv predstavlja WLAN standard koji je ugledao svjetlost dana 1997. godine. Usput rečeno, termin WiFi je inspirisan skraćenicom Hi-Fi (“High Fidelity”) i znači “bežična vjernost”, što se može prevesti kao “bežični prenos podataka sa minimalnim gubicima”. Zanimljivo, na njemačkom govornom području WLAN-om zovu onim što mi zovemo WiFi, te tamo od konobara traže “WLAN lozinku”, što nije precizan izraz.

Vaš WLAN signal se širi u obliku krofne

Sigurno ste već znali da WLAN funkcioniše putem radio talasa. Ti talasi omogućavaju prenos informacija sa jednog uređaja na drugi. WLAN omogućava da računar, tablet, pametni telefon i drugi uređaji pristupe internetu – i to naravno bez dosadnih kablova! Ali, da li ste znali da se ti radio talasi zapravo šire u obliku krofne? Posebno kod rutera sa antenom, visokofrekventna energija koju emituje izgleda kao krofna. Naravno, niko ne možete vidjeti tu krofnu, niti vam ovaj podatak nešto posebno znači u životu, ali zvuči zanimljivo.

WLAN je hotelima važniji od besplatnog doručka

Ovo već nije nagađanje. Rađena su ispitivanja stavova i mišljenja među turistima i poslovnim putnicima. WiFi u sobi je veoma važan za većinu putnika, važniji čak od dobre lokacije, parkinga ili čak besplatnog doručka. Čak 80 odsto putnika je izjavilo da bi se osjećali ugodnije u hotelu koji nudi besplatan WiFi.

Mora se spomenuti Nikola Tesla

Jedan od najvažnijih izumitelja u istoriji čovječanstva je mogao da zamisli bežični prenos podataka, pa čak i energije. Njegovom izumiteljskom duhu posvećene su brojne statue, a jedna statua u Palo Altu u Kaliforniji pruža posjetiocima besplatan internet. Zanimljiv detalj je što statua čuva vremensku kapsulu sa predviđanjima budućnosti koja će biti pročitana 2043. godine.