Pametni satovi bi mogli pomagati u otkrivanju Parkinsonove bolesti

Pametni satovi postaju sve više u službi zdravlja korisnika.

Nova studija sprovedena od strane Britanskog instituta za istraživanje demencije na Univerzitetu u Kardifu otkrila je interesantan potencijal pametnih satova u ranom otkrivanju Parkinsonove bolesti.

Koristeći podatke prikupljene od preko 100.000 korisnika pametnih satova, istraživači su primijenili vještačku inteligenciju kako bi predvidjeli razvoj Parkinsonove bolesti čak do sedam godina prije nego što se simptomi manifestuju.

Ova studija je tek početak istraživanja, pa je potrebno sprovesti dalje studije kako bi se potvrdila tačnost ovih rezultata. Međutim, ovi preliminarni nalazi otvaraju mogućnosti za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti, što bi značajno uticalo na brže postavljanje dijagnoze i pružanje odgovarajuće terapije.

Zanimljivo je da veliki broj ljudi koristi pametne satove, a otprilike 30 odsto stanovništva Velike Britanije ih posjeduje. To čini pametne satove idealnim alatom za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti, jer mogu neprekidno pratiti aktivnost korisnika i prikupljati podatke koji mogu biti od koristi u dijagnostici.

Parkinsonova bolest je progresivna neurološka bolest koju karakteriše degeneracija moždanih ćelija tokom vremena. Klasični simptomi uključuju drhtanje, usporenost pokreta, ukočenost i abnormalnosti držanja tijela. Nažalost, do trenutka kada se postavi dijagnoza već se mogu dogoditi nepovratna oštećenja.