Ovo su trenutno top 3 proizvođača telefona

Samsung Electronics je u prvom tromjesečju vratio poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona prestigavši Apple.

Južnokorejski Samsung isporučio je 76,5 miliona pametnih telefona u prvom tromjesečju i zauzeo 22 odsto tržišnog udjela. Kompanija je saopštila o svom rastu od 66 odsto kvartalne dobiti u poslovanju mobitela, zahvaljujući snažnoj prodaji vodeće serije pametnih telefona Galaxy S21.

Ukupno je u prvom tromjesečju globalna prodaja porasla za 27 odsto, na 347 miliona telefona, jer se kineska privreda otvorilo nakon pandemije i zbog brzog uvođenja vakcina u SAD-u što je pobudilo nade u privredni oporavak.

Prošle su godine ljudi kupovali pametne telefone i uređaje jer su zbog mjera zaključavanja u uslovima pandemije vrijeme provodili kod kuće. To je podstaklu globalnu nestašicu čipova ne samo u industriji pametnih telefona, već i u autoindustriji i proizvodnji bijele tehnike.

Apple je objavio da bi nestašica čipova mogla kompaniju stajati od tri do četiri milijarde dolara prihoda u tromjesečju od aprila do juna, što će prvenstveno uticati na iPad i Macbook.

Kineski Huawei, bivši broj jedan koji i dalje ostaje okovan američkim sankcijama, zauzeo je sedmo mjesto sa 18,6 miliona primjeraka, nakon što je prošle godine prodao svoju marku Honor.