Ovo su najčešći razlozi zašto se baterija brzo prazni

Ako ste frustrirani zbog brzog pražnjenja baterije svog pametnog telefona, znajte da postoji nekoliko faktora koji mogu da utiču na ovaj problem.

Ovo su najčešći uzroci:

Visoka osvijetljenost ekrana

Iako može biti primamljivo da držite ekran svog telefona na maksimalnom osvetljenju, to značajno utiče na potrošnju baterije. Preporučljivo je smanjiti osvijetljenost ekrana ili koristiti automatski režim osvjetljenja. Dark mode, koji zamjenjuje svijetle pozadine tamnima, takođe može značajno da uštedi energiju.

Pozadinske aplikacije

Aplikacije koje rade u pozadini, poput četa, antivirusnih programa i kalendara, troše bateriju čak i ako ih ne koristite aktivno. Identifikujte aplikacije koje troše najviše resursa i optimizujte njihovu upotrebu ili ih obrišite ako nisu neophodne. Boravak u područjima sa slabim signalom primorava vaš uređaj da se trudi da pronađe mrežu, što povećava potrošnju baterije. Aktiviranje avionskog režima na kratko ili čekanje na jači signal može pomoći u ovim situacijama.

Aplikacije za praćenje lokacije

Aplikacije koje neprestano prate vašu lokaciju mogu biti energetski zahtjevne. Isključite lokaciju kada je ne koristite ili deaktivirajte praćenje lokacije za aplikacije koje vam nisu neophodne.

Malver

Ukoliko primijetite da se vaš telefon pregrijava ili neuobičajeno brzo troši bateriju, mogao bi biti inficiran malverom. Instalirajte pouzdan antivirus, a ako problem ne nestane, razmislite o vraćanju uređaja na fabričke postavke ili posjetite servis.

Starost ili oštećenje baterije

Nakon nekoliko godina korištnja baterija vašeg telefona može izgubiti sposobnost zadržavanja punog kapaciteta, što dovodi do bržeg pražnjenja. Zamjena baterije je opcija, a možda biste trebali i razmotriti nabavku novog uređaja ako je vaš stari već zastario.

Pametna upotreba vašeg telefona i povremeno praćenje ovih faktora može vam pomoći da produžite trajanje baterije i izbjegnete neprijatna iznenađenja.