Ovo je novi Sony-jev flagship   

Sony je predstavio novi sjajan telefon – Xperia 1 V, koji je nasljednik prošlogodišnjeg modela Xperia 1 IV, sa kojim ima dosta zajedničkog, bar kada je izgled u pitanju.

Što se tiče ovog telefona, kompanija je ostala vjerna vrhunskom dizajnu koji se provlači još od prvog uređaja serije Xperia 1. Flagship Xperia 1 V je gotovo identičan svom prethodniku i po pitanju dimenzija, odnosno samo je 1 mm deblji, a lakši za oko 8 g.

Ponovo možemo vidjeti moderni dizajn sa ravnim ivicama, sa senzorom otiska prsta postavljenim bočno, umjesto ispod ekrana, ​​i suptilnim okvirom kamere u obliku kapsule u gornjem lijevom uglu, na zadnjoj strani. Uprkos svim sličnostima, mora se priznati da je novi model moćniji od prethodnika, a to potvrđuju i njegove specifikacije.

Sony Xperia 1 V posjeduje ekran od 6,5 inča, frekvencije osvježavanja od 120 Hz i nudi omjer slike 21:9. Zadržan je X1 mobilni engine iz prethodnog modela, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta video snimaka “pametnim” softverskim rješenjima. Uređaj pokreće Qualcomm-ov novi čipset Snapdragon 8 Gen 2, u kombinaciji sa 12 GB RAM-a, uz 256 GB interne memorije. Važno je pomenuti da Xperia 1 V ima podršku i za microSD do 1 TB.

Što se tiče kamera, prednja je od 12 MP, dok se na zadnjoj strani telefona nalazi trostruka, sa glavnim senzorom od 52 MP, 70 odsto većim od onog u prethodnom modelu, koji omogućava snimanje znatno kvalitetnijih fotografija i video snimaka u uslovima slabe osvijetljenosti. Tu su i telefoto kamera od 12 MP s kontinuiranim zumiranjem, te ultraširoka kamera od 12 MP sa automatskim fokusom.

Baterija je kapaciteta 5000mAh, a podržava 30W brzo punjenje i bežično punjenje. Pomenućemo još da su i ekran i zadnja strana telefona zaštićeni Gorilla Glass Victus 2 staklom, te da uređaj ima IP65/68 otpornost na vodu i prašinu.

Telefon Sony Xperia 1 V u Evropi ćete moći kupiti od 1. juna, po cijeni od 1.399 evra.

Podsjećamo, Sony uređaje možete pronaći u bogatoj m:tel ponudi.