Ovi znakovi ukazuju da je vaš računar hakovan

Vaš antivirusni program pruža značajnu zaštitu od raznih online priјetnji, ali nijedan antivirus nije nepogrešiv. Čak i uz korištenje pouzdanog sigurnosnog softvera, vaš računar može biti meta hakera. Ipak ne zaboravite, ekstremno loša je varijanta da uopšte ne koristite softver za onlajn zaštitu.

Kada govorimo o mogućnosti da je vaš računar hakovan, mislimo na to da je sajber kriminalac dobio pristup vašem sistemu i kompromitovao ga na neki način. Haker može biti dio kriminalne organizacije koja instalira malver na brojne računare kako bi špijunirala korisnike i krala njihove podatke, poput brojeva kreditnih kartica. Takođe, može biti pojedinac koji koristi Trojanac za daljinski pristup (RAT) kako bi vas špijunirao putem vaše web kamere.

Ako sumnjate da je vaš računar hakovan, evo nekoliko uobičajenih znakova upozorenja:

Antivirusna upozorenja: Ako često dobijate obavještenja o otkrivenom malveru, to može biti znak da je vaš računar hakovan. Antivirusni program možda samo djelimično uklanja malver, dok napadač i dalje ima pristup vašem sistemu.

Svjetlo web kamere je uključeno: Ako svjetlo vaše web kamere sija bez vašeg znanja, to može biti znak da vas neko špijunira. Provjerite koja aplikacija koristi vašu kameru, ali imajte na umu da malver može sakriti svoje prisustvo.

Neobično spor rad računara: Ako vaš računar radi sporije nego inače, to može biti uzrokovano malverom koji troši resurse sistema.

Čudni iskačući prozori i aplikacije: Ako primjećujete neočekivane iskačuće prozore ili aplikacije koje niste instalirali, to može biti znak hakovanja.

Promjene u browseru: Ako je početna stranica vašeg browsera promijenjena ili ako su instalirane nepoznate ekstenzije, to može biti posljedica adware-a ili špijunskog softvera.

Neobični mejlovi i promjene lozinki: Ako primijetite čudne mejlove ili promjene lozinki, to može biti znak da je vaš nalog kompromitovan.

Budite oprezni i vjerujte svom instinktu. Ako nešto djeluje sumnjivo, pokrenite skeniranja sa različitim antivirusnim programima. Ako skeniranja ne pronađu ništa, a vi i dalje sumnjate, razmislite o resetovanju računara na fabrička podešavanja kako biste uklonili svaki mogući malver i vratili mir.

Podsjećamo vas, za bezbjednije surfovanje, m:tel usluga Siguran NET usluga pruža pouzdanu zaštitu korisnicima mobilnih i svih ostalih uređaja povezanih na internet u m:tel mreži. U slučaju da naiđete na virus, hakerski napad ili bilo kakav neželjeni onlajn sadržaj, Siguran NET će vam poslati upozorenje i blokirati pristup, uz mogućnost da klikom na dugme „Ipak nastavi“ dalje nastavite na sopstvenu odgovornost. Dio usluge je i mogućnost roditeljske kontrole u vidu kontrole sadržaja za djecu, a više o usluzi Siguran NET pročitajte ovdje.