Ovi detalji o Samsung Galaxy S23 Ultra su iznenadili mnoge

Samsung-ovo najiščekivanije izdanje, Galaxy S22 serija, uskoro će se pojaviti, a temperaturu prije predstavljanja povećava nepoznanica oko pojedinih detalja u vezi sa nekim modelima.

Iako je u prvom planu predstavljanje Samsung-ovih sklopivih uređaja Z Flip 4 i Z Fold 4, slijedi nova runda neizvjesnosti oko Ultra modela.

Nepun mjesec ranije govorilo se o tome da će Galaxy S23 i S23+ imati iste telefoto kamere kakve su ugrađene i u modele koji su im prethodili, a to je kamera sa 10MP 3x. Galaxy Club ističe da će to biti slučaj i sa Ultra modelom.

Međutim, sada se pojavljuju najave da će Samsung Galaxy S23 Ultra koristiti periskop senzor, sa 10x uvećavanjem i 10MP rezolucijom. Ovo su osnovne specifikacije koje imaju S21 Ultra i S22 Ultra modeli, dok je S20 Ultra imao 48 MP 4x periskop kameru.

Ove karakteristike nisu u krajnjoj mjeri presudne, jer se poboljšanje kvaliteta slike može ostvariti implementacijom bolje optike ili većim senzorom i definitivno boljom obradom fotografija.

Nepoznanica je  dalje kakve su karakteristike druge telefoto kamere. Jedna mogućnost je da ostane ista kao i ranije, jer je u dvije posljednje generacije Samsung koristio modul sa rezolucijom od 10 MP i tri puta uvećanjem ili se ovde može očekivati neko poboljšanje.

Najveću nadogradnju na S23 Ultra modelu bi najvjerovatnije trebalo da doživi glavna kamera. Naime, spekuliše se da će južnokorejski gigant preći sa 108 MP HM3 senzora sa aktuelnog modela na 200 MP senzor (HP1, 1/22”, 0.64µm).