Ovi alati upozoravaju na linkove koji vas dovode u opasnost

U eri sveprisutnih internet prevara, primanje sumnjivih linkova putem e-maila ili poruka može biti uobičajena pojava.

U takvim situacijama, ponekad je teško znati da li je sigurno kliknuti na te linkove ili ne, ali sada postoje besplatne online usluge koje vam mogu pomoći u otkrivanju potencijalnih prevara.

Jedna od takvih usluga je Link Checker, koji omogućava da unesete web adresu ili sumnjivu poruku, te provjerava da li postoji pokušaj phishinga ili zlonamjernog softvera na toj stranici. Ova provjera je od suštinskog značaja jer posjeta sajtu koji hostuje zlonamjerne softvere može pokrenuti “drive-by download” napad, gdje se zlonamjerni kod automatski preuzima i izvršava na vašem računaru, čak i bez vaše interakcije.

Slična usluga je i Scamio, AI-pokretani chat bot kompanije Bitdefender. Scamio ne samo da vam daje mišljenje o sumnjivim linkovima, već možete tražiti i procjenu poruka i e-mailova radi otkrivanja potencijalnih prevara. Takođe možete upotrijebiti Scamio da prepoznate QR kodove i pružite sigurnost prilikom kopiranja linkova. Registracija za korišćenje Scamio je besplatna, a pruža vam dodatni nivo zaštite od internet prevara.

Iako ove usluge nisu nove, prisustvo više alata ovog tipa, kao što su Link Checker i Scamio, može biti korisno za korisnike koji žele dodatnu sigurnost na internetu. Dok neki od ovih alata zahtijevaju instalaciju ekstenzija za browser ili pretplatu na VPN ili antivirus softver, besplatne opcije su dostupne i nude korisnicima osnovnu zaštitu od internet prevara.