Ove Google Maps funkcije vam mogu biti vrlo korisne

Google Maps je jedna od najpopularnijih aplikacija, koju više od milijardu ljudi koristi svakog mjeseca na Androidu, iOS-u i webu. Iako mnogi koriste osnovne funkcije poput traženja lokacija, dobijanja pravaca i navigacije, postoji mnogo trikova i skrivenih opcija koje mogu unaprijediti vaše iskustvo.

Otkrijte sve mogućnosti koje Google Maps nudi. Iskoristite ove trikove i opcije kako biste lakše i efikasnije istraživali svijet oko sebe.

Mjerite direktne udaljenosti i površine

Google Maps ne samo da vam omogućava da saznate udaljenost tokom vožnje ili pješačenja između dva mjesta, već vam može pomoći i da izmjerite direktnu udaljenost vazdušnom linijom. Ovo je posebno korisno za planiranje ruta za pješačenje ili mjerenje veličine imanja. Na webu, desnim klikom na mjesto izaberite “Mjeri udaljenost”, a zatim kliknite na drugu lokaciju da biste dobili mjerenje. Nastavite da klikćete kako biste dodali više tačaka i definisali granicu površine.

Trik sa dvostrukim dodirom za zumiranje

Ako koristite Google Maps na Androidu ili iOS-u, možete dvaput dodirnuti ekran i držati prst ili palac na mapi, zatim povući nadole ili nagore za zumiranje. Ovo omogućava zumiranje jednom rukom, što je idealno kada se držite za šipku u javnom prevozu, šetate psa ili nosite namirnice.

Pronađite neasfaltirane puteve i zemljane staze

Google Maps vam može pomoći da pronađete neasfaltirane puteve i zemljane staze. Ova opcija je dostupna na svim platformama, ali je najkorisnija na webu, gdje dolazi sa korisnim ključem. Aktivirajte ga klikom na panel Slojevi u donjem desnom uglu, zatim izaberite “Biciklizam”.

Dodajte sopstvene lokacije

Ako postoje mjesta koja su vam lično značajna, poput piknik zone, uobičajenog parking mjesta ili kuće prijatelja, možete ih označiti na Google Maps. U mobilnoj aplikaciji dodirnite i držite mjesto da biste postavili iglu, zatim povucite info karticu i izaberite “Dodaj oznaku”. Ove oznake će se prikazati u rezultatima pretrage i među vašim sačuvanim mjestima.

Zapamtite gdje ste parkirali

Kada parkirate, Google Maps može zapamtiti vašu lokaciju. Dodirnite plavu tačku na mapi u mobilnoj aplikaciji, zatim izaberite “Sačuvaj parkiranje”. Kasnije, kada želite da se vratite, potražite “parkiranje” u aplikaciji ili pregledajte mapu da biste pronašli oznaku.

Prijavite nesreću na putu

Pomozite drugim korisnicima Google Maps-a prijavljivanjem nesreća na koje naiđete tokom putovanja. U režimu navigacije u mobilnoj aplikaciji, dodirnite ikonu sa plus simbolom unutar mjehurića pretrage, zatim izaberite “Nesreća” ili neku drugu opciju. Ako Google Maps dobije dovoljno prijava, upozorenje će se pojaviti na mapi za sve.

Odgovarajte na pitanja o mjestima

Socijalni aspekt Google Maps-a omogućava vam da doprinesete informacijama o mjestima koja ste posjetili. U mobilnoj aplikaciji dodirnite tab “Doprinesi” i odgovorite na pitanja o radnom vremenu mjesta, parkingu i drugim detaljima. Vaši doprinosi mogu pomoći drugim korisnicima da dobiju tačne informacije.