Ovaj Windows računar je malo veći od kreditne kartice

Kada se donedavno govorilo o računarima malih dimenzija, govorilo se o tabletima, što su uređaji veličine 8 inča po dijagonali. Stvari se sada značajno mijenjaju. Kad kažemo mijenjaju, mislimo smanjuju.

Uređaj Gole 1 PRO, 5.5” mini-PC stiže iz Kine i proizvođač se baš potrudio da ga smanji. Ekran mu je dijagonale 5.5 inča i smješten je u minijaturno kućište koje je veličinom bliže pametnom telefonu nego tabletu. Zahvaljujući leguri metala koja je korištena za kućište, čitav uređaj je težak samo 200 grama.

Što se tiče drugih karakteristika, poput rezolucije ekrana, one još uvijek nisu poznate, ali ekran funkcioniše na dodir. Što se tiče baterije, ona donosi snagu koja ovaj uređaj može svrstati u tablete.

Kada je riječ o ugrađenom hardveru, Gole 1 PRO zbog malih dimenzija koristi pasivni sistem hlađenja koji eliminiše potrebu korištenja ventilatora, pa shodno tome je jasno da CPU nije previše jak. U pitanju je model koji potiče iz Atom familije u vidu Intel Celelron N4000 i J4125 procesora od kojih je ovaj potonji zasnovan na unapređenoj Gemini Lake arhitekturi.

Može se pohvaliti sa 8 GB LPDDR4X memorije te 128 GB kapaciteta za čuvanje podataka. Posjeduje slot za SD memorijske kartice i RJ45 mrežni konektor, kao i Wi-Fi 6 konekciju. Na kraju, ugrađen je TPM 2.0 modul koji mu omogućava pokretanje preinstalirane verzije Windows 11 Prefessional operativnog sistema.

Model Celeron N4000 se nudi za 195 evra, dok je nešto skuplja verzija sa novijim Celeron J4125 procesorom 225 evra. Masovna proizvodnja ovih računara počinje tokom sljedećeg mjeseca.