Otvoren Jahorina ekonomski forum – prestižna regionalna manifestacija

m:tel – generalni sponzor jednog od najuglednijih regionalnih manifestacija – Jahorina ekonomskog foruma, koji se ove godine održava od 26. do 28. aprila

Jahorina ekonomski forum već šestu godinu zaredom predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija na kojoj se, kroz diskusiju predstavnika državnih institucija, kompanija i stručnjaka, dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana Bosne i Hercegovine, kao i regiona.

Manifestacija traje od 26. do 28. aprila 2023. godine na Jahorini, a već tradicionalno na ovom događaju okupili su se šefovi država, ugledni naučnici, ministri, privrednici, mediji i kulturni radnici. Konferenciju organizuje Udruženje Ekonomski forum.

Ove godine, vodeća tema Foruma su Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina, a u okviru Foruma, održan je i panel „Jedan region – jedno tržište“. Učesnik ovog panela bio je i izvršni direktor za tehniku kompanije m:tel Milan Aleksijević, koji je diskutovao o temi posvećenoj regionalnim integracijama u kontekstu inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces. Kao predstavnik generalnog sponzora ovog događaja i važnog faktora koji snažno utiče na razvoj bh. privrede i cjelokupne zajednice, Milan Aleksijević je istakao važnost razmjene znanja, iskustava i mišljenja o ovim važnim temama. Na temu Otvorenog Balkana, on je rekao da je m:tel svojom jedinstvenom m:tel zonom bio, moglo bi se reći, korak ispred ove ideje. „Telekom Srbija već ima dobru praksu i iskustvo u povezivanju tržišta regiona i razvoj kroz Telekom Srbija grupu kojoj pripadaju kompanije m:ts Srbija, m:tel Crna Gora, m:tel BiH, m:tel Makedonija, m:tel Austrija, m:tel Švajcarska”, naglasio je ovom prilikom Aleksijević. Na temu digitalizacije, on je rekao da m:tel, kao lider na tržištu i jedan od nosilaca digitalizacije poslovanja u BiH, ima odgovornost i obavezu da značajne resurse i sredstva usmjeri na razvijanje procesa digitalizacije, kako bi, u konačnici, svi građani i pravna lica koristili savremena rješenja. „Digitalizacija je potreba današnjice, a naš posao je da upravo na taj način pomognemo i drugima da prošire i unaprijede poslovanje“, rekao je Aleksijević  i dodao: „Najbolja smo mreža ne zbog toga da bismo se takmičili već da bismo ispunili evropske standarde. A, te standarde pratimo kako bismo bili spremni za globalno tržište“.

Teme ovogodišnjeg foruma su ekonomski procesi i regionalno povezivanje, a pored toga baviće se i temama moderne poljoprivrede preduzetništva, zelene agende, obrazovnog sistema, novih migracija i njenim posljedicama na tržište radne snage, kretanjem inflacije, sportom, kao i novim tehnologijama i rastućim kreativnim industrijama.

Kao ključne biće i značaj i uloga digitalizacije, oblast osiguranja, energetska tranzicija, sport kao najjači brend regiona, ali i održiva poljoprivreda, pametni gradovi, te značaj kreativnog sektora.

Koliko je ovo važan događaj za region, kao i teme koje obrađuje, govori upravo činjenica da su u panelima učestovali šefovi država iz regiona, ministri, gradonačelnici, ali i direktori najvećih kompanija, te profesori i naučni radnici.