Osmomartovske TV preporuke

Ponosno vam predstavljamo izvanredne biografske filmove koje ne morate gledati samo 8. marta, već u bilo kojem trenutku ako volite istinite i inspirativne priče

Iz Apollon videoteke izdvajamo:

Za ljubitelje dramatičnih priča zasnovanih na stvarnim događajima preporučujemo remek-djelo Stevena Sodeberga, “Erin Brokovich”. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući i Oskara za najbolju žensku ulogu.

Izvor fotografije: Apollon

Erin Brokovich (Julija Roberts), samohrana majka, troje djece, očajna za poslom, prihvata, relativno nevažan posao, kao pravna pomoćnica u advokatskoj kancelariji u Kaliforniji za nisku platu. Samo naizgled nevažan posao Erin Broković proslavlja kao ekološku aktivistkinju u Americi. Iako u nedostatku formalno pravnog znanja na osnovu intuicije, istražujući sama, sumnja da je na zemljištu jedne moćne korporacije došlo do kontaminacije hromom usljed njenih neodgovornih ekoloških postupaka ugrožavajući zdravlje lokalnog stanovništva. Erin uspijeva da i svog šefa, Eda Masrija, zainteresuje za slučaj i on ga prihvata, a priča se dalje zahuktava držeći pažnju do zadnje sekunde.

Film nas podsjeća da pojedinac može imati veliki uticaj u borbi za pravdu, čak i kad se čini da su protivnici “nesalomivi”, samo je pitanje koliko smo spremni da se upustimo u borbu za jedino i ispravno, a to je istina. Ima li nas još takvih? Skoro da smo sve ispričali, zanjući da je većina vas gledala ovaj prestižni film ali je vrijedno s vremena na vrijeme ponovo se prisjetiti i razmisliti.

Nema potrebe da imate svoju vlastitu arhivu, u svako doba ovaj film kao i mnoge druge možete pogledati u Apollon videoteci uz m:tel IPTV i mjesečnu naknadu od 6,90KM.

U uzbudljivoj istorijskoj drami, o jednom svijetu i jednoj borbi, “Ženska prava hoću“, putujemo u dinamičnu atmosferu 60-ih godina u Dagenhamu, Engleska, gdje se radnice Fordove fabrike bore za bolje uslove rada. Pored hiljade muških tu je i 187 žena koje rade u veoma  nepravednim uslovima. Ove hrabre žene koriste humor, odlučnost i neočekivane strategije u borbi protiv nadmoćnih muških autoriteta i vlasti. Nezadovoljne, žene predvođene Ritom O'Grady pokreću borbu za svoja prava. Ova britanska komedija ili drama pruža uvid u istorijsku  borbu za ženska prava koja je konačno rezultirala donošenjem Zakona o jednakim zaradama 1970. godine. I ovaj film dostupen je u Apollon videoteci.

It's a man's world. But not for long!

Izvor fotografije: Apollon

Pitanje svih pitanja da li je i dalje ovo muški svijet ili su žene uspjele da im se pridruže?

Pogledajte, ako već niste, posebnu projekciju nagrađivane komedije “Ženska prava” koje vam povodom Dana žena daruje Apolon videoteka.

Iz HBO videoteke izdvajamo:

Još jedan od mnogih filmova, na temu ženskih prava, koji se mogu pogledati na dan posvećen ženama je i film Anđeli gvozdenih čeljusti.  Ovo je uzbudljiva i nadahnjujuća biografska drama koja prati priču o dve hrabre i istaknute  aktivistkinje, Alis Pol i Lusi Berns. Ove neustrašive žene su se odvažile na sve kako bi omogućile Amerikankama pravo glasa u vremenima kada su žene bile lišene političke moći i jednakih prava u odnosu na muškarce.

Svojom snalažljivošću, odlučnošću i hrabrošću, Alis i Lusi su trasirale put ka promjenama, suočavajući se s izazovima epohe u kojoj su živjele. Hilari Svonk, dobitnica Oskara, predvodi izuzetnu glumačku postavu u ovoj emotivnoj priči koja otkriva ključno poglavlje američke istorije: borbu za usvajanje 19. amandmana.

Anđeli gvozdenih čeljusti pružaju duboku i emotivnu perspektivu na žensku borbu za pravdu, ostavljajući gledaoce snažnijim duhom i spremnim da se suoče s izazovima u vlastitim životima.

Izvor fotografije: HBO

Ne propustite priliku da ovaj film pogledate u HBO videoteci uz koju imate premium sadržaj na dohvat ruke – kada god to poželite i to bez dodatne naknade u HBO paketima. U ostalim paketima aktivirajte HBO videoteku za samo 8,78 KM mjesečno.

Ako tražite film koji će vas držati na ivici kauča, “Confirmation” je pravi izbor. U ovom biografskom filmu svjedočimo dramatičnoj priči koja nas uvlači u vrtlog političke intrige i moralnih dilema.

Izvor fotografije: HBO

Kada se Anita Hill, profesorica prava na Univerzitetu Oklahoma, suoči sa pitanjima o Clarenceu Thomasu, bivšem kolegi, svijet svjedoči jednoj od najkontroverznijih rasprava u istoriji Pravosudnog odbora američkog Senata. Anita Hill hrabro iznosi optužbe o seksualnom uznemiravanju koje je pretrpjela od strane Clarencea Thomasa deset godina ranije. U toku napete rasprave, gledamo kako se sukobljavaju istine i laži, dok Odbor pokušava da otkrije ko govori istinu, a ko laže. Odluka Senatskog Odbora da povuče pozivnicu Anđeli Rajt, još jednoj ženi koja optužuje Thomasa, dodatno produbljuje misteriju i napetost filma.

“Confirmation” je duboko emotivna vožnja kroz složene puteve političke moći i moralnih izazova. Kroz svaki obrt priče bićete podstaknuti da se zapitate o vašim sopstvenim principima i uvjerenjima.

I ovaj film možete pronaći u HBO videoteci.

Na kraju, žene su se izborile za pravo glasa, zato vratimo se u istoriju i mukotrpni put koji su prešle sve ove divne i hrabre žene radi sjećanja kako ne bi bile nikada zaboravljene. One su utrle put sadašnjoj modernoj, samouvjerenoj i odvažnoj dami i treba da ih se sjećamo češće ne samo na današnji dan.

Srećan vam 8. mart, naše dame!