Oppo ulazi na tržište čipova za pametne telefone

Kineska kompanija Oppo trebala bi tokom ove godine da razvije i predstavi sopstveni čipset za pametne telefone.

Insajder sa tržišta Ice Universe objavio je na svom Twitter profilu da je Oppo zaposlio oko 1.000 inženjera i drugih stručnjaka koji će raditi na Oppo-vom čipu.

Očekuje se da kompanija u nedjeljama koje dolaze potvrdi ovu informaciju, iako više detalja o projektu ne znamo. Međutim, skoro pa se može sa stoodstotnom sigurnošću tvrditi da će Oppo čip biti zasnovan na ARM arhitekturi i sadržavati Cortex CPU i Mali GPU sa MariSilicom čipovima koji će raditi kao ISP i kontroler bežičnih konekcija.

Prije godinu dana postojale su glasine da će Oppo praviti prilagođeni čipset zasnovan na TSMC 3-nanometarskoj arhitekturi i da će prvi telefon sa čipom da se pojavi 2023. godine, ali TSMC je imao problema sa pravovremenom isporukom 3 nm čipova.

Tržište iščekuje da vidi s kim će se Oppo udružiti da napraviti čipset, kao što je Google uradio sa Samsung-om jer nije baš jednostavno napraviti cijeli čipset od početka.

U periodu ispred nas očekuje se da bude predstavljeno mnogo novih čipseta, a ranije smo najavili sa Samsung Electronics ima plan da pravi Exynos čip mimo Samsung Systems firme koja je do sada radila taj posao.

Podsjećamo da je Xiaomi prije nekoliko godina pokušao da tržištu ponudi Surge 21 čipset, ali projekt nije bio uspješan. Oppo-u posao može olakšati to što je MediaTek prošle godine najavio da će ponuditi arhitekturu za čipove otvorenog tipa Dimensity 5G koja se može koristiti za prilagođavanje u proizvodnji smartfona. Međutim, smatra se da čipset koji je potpuno prilagođen telefonu daje najbolje rezultate.