Onaj ko pronađe bugove u ChatGPT-u biće novčano nagrađen

OpenAI, jedna od vodećih kompanija u svijetu vještačke inteligencije, najavila je program nagrađivanja korisnika koji pronađu bezbjednosne propuste, bugove i ranjivosti u njihovim sistemima.

Raspon nagrada je od 200 do 20.000 dolara, a OpenAI poziva sve korisnike da prijave bilo kakve greške koje pronađu u ChatGPT-u, OpenAI plugin-ima, OpenAI API-ju i drugim povezanim uslugama.

Ovaj program je najavljen nakon što su uočeni određeni problemi u vezi sa bezbjednošću korisničkih podataka u ChatGPT-u, što je izazvalo zabrinutost javnosti i medija. Posebno je kritično bilo pitanje zaštite podataka maloljetnika, zbog kojeg je ChatGPT bio zabranjen u Italiji.

OpenAI je odlučio da se otvoreno uhvati u koštac sa ovim problemom i poziva korisnike da im pomognu u otkrivanju i rješavanju svih mogućih sigurnosnih propusta. Prema navodima iz kompanije, dijeljenje ovakvih otkrića od strane korisnika igra važnu ulogu u činjenju njihove tehnologije sigurnijom za sve.

S obzirom na ozbiljnost situacije, OpenAI je odlučio da ponudi visoke novčane nagrade svima koji doprinesu sigurnosti njihovih sistema. Nagrade se kreću od 200 do 20.000 dolara, a visina nagrade zavisi od ozbiljnosti greške (bug-a). Pravila nagradnog programa su jasno definisana, a novac će biti isplaćen korisnicima koji pronađu greške u njihovim sistemima.

Uprkos tek nedavnom pokretanju nagradnog programa, u prvim satima su već isplaćene neke nagrade korisnicima koji su pronašli ranjivosti u OpenAI sistemima. Ovo pokazuje da postoji veliki interes za ovaj program, što bi moglo doprinijeti ubrzanom pobošljanju bezbjednosti izuzetno popularnog ChatGPT-a i drugih OpenAI usluga u budućnosti.

Sve u svemu, može se reći da ovaj potez kompanije OpenAI ukazuje na njihovu posvećenost bezbjednosti i zaštiti privatnosti svojih korisnika nakon nagle ekspanzije usluga AI. Nagradni program za otkrivanje bezbjednosnih propusta može pomoći u poboljšanju AI sistema i osigurati veću bezbjednost korisničkih podataka.