Od ideje do pobjede –m:tel nagradio pobjednika Regionalnog app izazova

Među najboljim aplikacijama ovogodišnjeg Regionalnog app izazova izdvojila se aplikacija srednjoškolca iz Tehničke škole Gradiška Kenana Mahmutagića. Zasluženo je osvojio prvo mjesto na ovom takmičenju, te vrijednu nagradu koju mu je uručila kompanija m:tel.

Nakon uspješno održanog državnog App takmičenja u izradi aplikacija za mobilne uređaje, koje za učenike srednjih škola već šest godina zaredom organizuje kompanija m:tel, najboljih pet timova imalo je priliku da učestvuje na Regionalnom app izazovu u organizaciji Telekom Srbija grupe, odnosno Telekoma Srbija, m:tel-a BiH i m:tel-a Crna Gora. Ove godine, Regionalno takmičenje je održano online, 16. marta, a domaćin je bio m:tel BiH.

Pobjednička aplikacija „Digitalni farmer“, čiji je autor učenik Kenan Mahmutagić iz Gradiške, dokaz je da nijedan uspjeh ne dolazi slučajno, da naši srednjoškolci imaju znanja i volje i da itekako mogu da pokažu svoje potencijale.

Predstavnici kompanije m:tel su ovim povodom posjetili Tehničku školu u Gradišci, kako bi Kenanu i njegovom mentoru prof. Mladenu Vidoviću, dodijelili vrijednu informatičku opremu – laptope.

„Veliko je zadovoljstvo kada upravo učenici iz BiH dobiju ovako vrijedne nagrade, te kada imaju priliku da svoje talente, ali i vrijeme iskoriste za rad na ovakvim i sličnim projektima koji promovišu znanje“, naglasila je Sandra Stanić, glavni saradnik za društvenu odgovornost kompanije m:tel, te je istakla i zadovoljstvo zbog činjenice da se sve mlađi i sve talentovaniji srednjoškolci prijavljuju na ovaj konkurs što govori o velikom interesovanju za takmičenje i sve većoj potrebi da mladi budu podržani na  svom putu ka ozbiljnoj programerskoj karijeri.

U okviru posjete Tehničkoj školi Gradiška predstavnici medija i kompanije m:tel imali su priliku da obiđu informatički kabinet, te da još jednom od autora aplikacije čuju kako je tekao put od ideje do njene realizacije.

Aplikacija „Digitalna farma“ povezuje moderne tehnologije i poljoprivredne poslove i korisniku nudi da unaprijedi svoj rad i produktivnost na farmi. Aplikacija ima oko dvadeset funkcionalnosti, koristi IoT tehnologiju za praćenje vlažnosti zemljišta, temperature vazduha i količine vode u plastenicima, nudi savjete o korišćenju pesticida, omogućava razmjenu iskustava između korisnika i druge opcije.

Kenan Mahmutagić je kao srednjoškolac svake godine učestvovao na m:tel App takmičenju sa aplikacijama koje su uvijek bile među pet najboljih na državnom takmičenju. Njegov rad, konstantni napredak i iskustva iz prethodnih godina doveli su ga do pobjede u finalnom dijelu.

“Ova nagrada će mi biti velika motivacija za dalje usavršavanje. Aplikacija koja je osvojila nagradu je aplikacija koja na inovativan način pomaže i olakšava poljoprivrednicima njihov rad i produktivnost, a već sad radim na novim idejama i izradama novih interesantnih aplikacija“, rekao je pobjednik ovogodišnjeg regionalnog takmičenja.

Njegov mentor Mladen Vidović je naglasio da je svaka nagrada motivacija kako za Kenana, tako i za ostale učenike, ali i njega kao mentora. „Zahvalio bih se kompaniji m:tel koja po ko zna koji put pokazuje svoju društveno odgovornu opredeljenost. U našoj školi ima mnogo talentovanih učenika i svaka nagrada i podrška motivacija im je za dalje učenje i napredovanje“, rekao je Vidović.

Na predstavljanju aplikacije „Digitalni farmer“ prisustvovao i je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška. „Ovo nije prvi put da naša škola učestvuje u m:tel app takmičenju, i evo ove godine taj rad i učešće krunisano je prvim mjestom. To je svakako rezultat ozbiljnog i odgovornog rada. Iza nas su mnoga uspješna takmičenja i nagrade iz programiranja, a sada i u izradi aplikacija. Nadam se da će saradnja sa m:tel-om da se nastavi, kako kroz ovakva takmičenja, tako i kroz stipendiranje naših vrijednih učenika kada odu na fakultet kroz projekat m:stipendije“, poručio Tomić u ime kolektiva škole.

Kompanije u okviru Telekom Srbija grupe, svoje društveno odgovorno poslovanje i dalje će temeljiti na praksi organizovanja ovakvih i sličnih konkursa, u smislu podsticaja mladim ljudima da se bave pravim vrijednostima i svoje vrijeme ulažu u sticanje novih znanja.