Novina u Google Maps olakšava snalaženje

Google aktivno eksperimentiše sa novom funkcijom koja bi mogla revolucionirati način na koji korisnici koriste Maps aplikaciju – indikatorima koji precizno pokazuju ulaz u objekte.

Kada razmišljamo o Google Maps, često je prva asocijacija navigacija od tačke A do tačke B. Međutim, ova aplikacija pruža mnogo više od toga – korisnicima omogućava pristup širokom spektru informacija, uključujući recenzije restorana, turističke lokacije i još mnogo toga. U skladu sa svojom filozofijom stalnog unapređenja, Google testira novu funkciju koja bi mogla znatno olakšati korisnicima pronalaženje ulaza u objekte.

Ovo otkriće je prvi primijetio Android Police, koji je primijetio da verzija 11.17.0101 na Google Pixel 7a telefonu prikazuje indikatore ulaza u objekte, što do sada nije bio slučaj na drugim telefonima sa istom verzijom aplikacije.

Nova funkcija omogućava korisnicima da jasno vide gdje se nalazi ulaz u različite objekte, poput hotela ili prodavnica. Ona je već dostupna u mnogim velikim gradovima širom svijeta, što znači da bi uskoro mogla postati standardna opcija za sve korisnike.

Da bi se indikator lokacije ulaza u objekat pojavio na mapi, korisnicima će biti potrebno samo da označe željenu adresu i dovoljno zumiraju objekat. Kontura objekta će se tada jasno prikazivati crvenom bojom, što olakšava pronalaženje ulaza.

Iako ostaje nejasno kada će nova funkcija postati dostupna na ostalim uređajima i u kojoj mjeri će biti prisutna i kod nas, nadamo se da nećemo morati dugo čekati. Pronalaženje ulaza u objekte može biti frustrirajuće iskustvo, a ova nova funkcija bi mogla značajno olakšati svakodnevne navigacione izazove.