Novi iOS 17.3 nudi dodatnu zaštitu ukradenog uređaja


Apple je lansirao najnovije ažuriranje svog operativnog sistema iOS pod oznakom 17.3, koje donosi inovativnu funkciju pod nazivom Stolen Device Protection. Ona nudi dodatni sloj bezbjednosti u slučaju gubitka ili krađe telefona.

Kada je aktivirana ova funkcija, Face ID ili Touch ID su obavezni za pristup sačuvanim šiframa. Promjene u osjetljivim postavkama, kao što su Apple ID šifra ili šifra za pristup uređaju, sada su zaštićene “bezbjednosnim kašnjenjem”. Za dešifrovanje, neophodan je Face ID ili Touch ID, nakon čega korisnik mora sačekati jedan sat prije nego što bude potrebna dodatna biometrijska autentifikacija.

Ova korisna funkcija mogla bi postati standard i na Android uređajima u bliskoj budućnosti.

Osim toga, ažuriranje iOS-a 17.3 donosi i osvježavajuće nove pozadine, dok je Apple Music doživio unapređenja koja omogućavaju korisnicima da zajedno s prijateljima kreiraju plejliste, uključujući i dodavanje emotikona kao reakcije na svaku pjesmu.

AirPlay je, takođe, dobio poboljšanja s ovim ažuriranjem, omogućavajući korisnicima direktan prenos sadržaja sa svog iPhone-a na televizore u odabranim hotelima. Dodatno, optimizovana je funkcija za detekciju sudara (“Crash Detection”).

Uz iOS 17.3 za iPhone telefone, Apple je takođe izbacio iPadOS 17.3 za podržane uređaje, obećavajući unapređenja i na iPad platformi. Sve ove promjene čine ažuriranje ne samo korisnim po pitanju sigurnosti, već i bogatijim iskustvom za sve korisnike Apple uređaja.