Novi “igrač” na tržištu: Nio iduće godine predstavlja prvi telefon

Na tržište pametnih telefona ući će još jedan igrač, koji se do sada etablirao u razvoju električnih automobila, baterija i punjenja, pametnih rješenja za kuće te sjajno dizajniranih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

U pitanju je kineska kompanija Nio iz Šangaja, koja je registrovala novu firmu, Nio Mobile Technologies Co Ltd s kapitalom od 100 miliona dolara.

U dokumentima za registraciju stoji da je predstavnik Qin Lihong, jedan od suosnivača i predsjednik kompanije Nio, te da će se nova firma baviti razvojem i prodajom elektronskih proizvoda, mobilnih, nosivih i komunikacionih uređaja, kao i softvera i AI hardvera.

Analitičari koji prate kretanja u svijetu tehnologije smatraju da Nio u ovo ne ulazi tek tako i da bi nekog oponašao, već će njegovi telefoni sigurno donijeti malu revoluciju u svijet mobilnih uređaja.

Budući da registracija pokazuje da je namjera o ulasku u svijet mobilnih telefona ozbiljna i u razrađenoj fazi, smatra se da će prvi model predstaviti naredne godine, a da će pratiti standarde koje postavlja Apple.

Nio proizvodi “pametna električna vozila sljedeće generacije” koja su veoma povezana te koriste svu najnoviju tehnologiju, ali korisnici iPhone-a imaju problema jer Apple ne dopušta potpuni pristup mmW tehnologiji koju Nio koristi u svojim vozilima.

Kroz još neke naznake koje stižu iz Nio-a, može se pretpostaviti da će kupcima biti na raspolaganju i boje u koje su lakirani njihovi automobili.