Nove funkcije uređivanja fotografije stižu na Google Photos

Pretplatnici Google One servisa dobiće pristup novim funkcijama uređivanja fotografija u Google Photos.

Nova podešavanja koja će moći da se iskoriste sa računara su Portrait, Blur, Sky, Colour i HDR, i biće dostupne na veb verziji Google Photos. Treba obratiti pažnju da prilikom korištenja potrebno imati ažuriran browser, dok uređaj sa kog pristupate mora imati više od 4 GB RAM-a.

Sa novim funkcijama moguće je prilagoditi osvijetljenost portreta osobe i promijeniti način na koji svjetlost utiče na lice osobe na fotografiji. Sa opcijom Blur možete povećati nivo zamućenja i učiniti da pozadina bude manje oštra.

Izgled neba na fotografiji je moguće promijeniti opcijom Sky, u kojoj možete izabrati neku od paleta i podesiti boju i kontrast na nebu. Sa Color focusom možete smanjiti zasićenost pozadine, istaći neki predmet na fotografiji, ostavivši taj prednji plan u boji.

Da biste učinili da fotografija izgleda realističnije i uravnoteženije, možete kliknuti na HDR i poboljšati osvijetljenost i kontrast cijele slike.

Ovo je nastavak novina koje je Google ponudio u februaru, kada su ponuđeni Magic Eraser i HDR video efekti.  Nakon toga je omogućen Magic Compose beta, koji koristi generativnu vještačku inteligenciju za pisanje poruka. Korisnici mogu da koriste Magic Compose da promijene poruku u RCS četovima u aplikaciji Messages, tako što na nju primijene jedan od sedam ponuđenih stilova.