Nove AI funkcije stižu na Gmail

Gmail će uskoro dobiti nove AI funkcije koje će korisnicima olakšati organizaciju, pretragu, pisanje i upravljanje mejlovima. Radi se o novom Gemini panelu koji će biti pozicioniran sa strane i pomoći će u sortiranju, ali i u sastavljanju novih poruka.

Nova alatka korisnicima nudi unaprijed osmišljene mejlove i odgovore na primljene poruke, kao i sažetu verziju komunikacije koja je podijeljena na više zasebnih mejlova. To znači da će premijum korisnici Gemini alata dobijati ključne informacije iz dugotrajnih razgovora, što će im omogućiti da se ne vraćaju konstantno na stare mejlove kako bi se sjetili o čemu su pisali.

Gemini panel se nalazi s desne strane i pruža različite sugestije: na primjer, sažetke mejlova u kojima se komuniciralo o određenoj temi (kao što je porodično putovanje ili poslovni projekat), spisak nepročitanih mejlova i draftove odgovora. Korisnik, na primjer, može zatražiti da se sastavi odgovor kojim potvrđuje prisustvo na zakazanom sastanku.

Ovo nije jedina novost: Google će Gemini panel integrisati i u druge svoje aplikacije poput Docs, Sheets, Slides i Drive. Ova poboljšanja mogu biti izuzetno korisna, ali samo za one koji plaćaju za Gemini uslugu. Stručnjaci ističu da je neophodan oprez, budući da AI još uvijek može da napravi greške, pa se korisnicima preporučuje da provjere sve što Gemini sastavi prije nego što to pošalju.

Ovaj napredak u tehnologiji ima potencijal da značajno unaprijedi način na koji upravljamo našim digitalnim komunikacijama. S obzirom na sve veći broj mejlova koje svakodnevno primamo i šaljemo, alatke poput Gemini panela mogu pomoći da uštedimo vrijeme i povećamo produktivnost. Međutim, važno je zadržati kritički pristup prema automatizovanim sistemima i ne oslanjati se isključivo na njih, već ih koristiti kao pomoćno sredstvo koje nam može olakšati rad.