Dobra vijest za korisnike aplikacije Google Maps

Google Maps je jedan od najpopularnijih i naširoko korištenih alata za navigaciju. Nedavno je jedan korisnik primijetio nešto za šta je mislio da je novi format reklama koje se pojavljuju tokom navigacije, preporučujući “brzo skretanje”. Na sreću, to nije slučaj.

Dobra vijest je da je Google potvrdio da ne uvodi iskačuće reklame u Maps. Umjesto toga, ovaj korisnički interfejs zapravo predstavlja “Promovisane Pinove”, koji postoje već neko vrijeme. Google kaže da se ovaj korisnički interfejs ne pojavljuje samostalno. Iako je korisnik tvrdio da nije dodirnuo ekran, mi smo uspjeli da repliciramo isti korisnički interfejs dodirom na lokaciju na mapi, što sugeriše da je ekran ili slučajno dodirnut ili je došlo do greške. Ovi promotivni pinovi nestaju automatski nakon nekoliko sekundi.

Google portparol je objasnio da promovisani pinovi u navigaciji nisu novi – oni omogućavaju ljudima da vide relevantne reklame za biznise poput benzinskih pumpi, restorana i prodavnica duž svoje rute. Da bi se izbjeglo ometanje vozača, ove reklame se ne pojavljuju same, proširuju se samo ako se na njih klikne i nestaju brzo nakon kratkog vremena.

U odgovoru na navode predstavnika kompanije Google za reklame, korisnik je ponovio da nije dodirnuo ekran, ali je pojasnio da je “iskačući prozor” nestao nakon nekoliko sekundi.

Google Maps je često ažurirana aplikacija sa ciljem poboljšanja korisničkog iskustva. Iako se promotivni pinovi već neko vrijeme pojavljuju, važno je napomenuti da nisu uvedeni novi formati iskačućih reklama tokom navigacije.

U svakom slučaju, ako primijetite bilo kakve neobične pojave u Google Maps aplikaciji, kao što su neočekivane reklame ili pinovi, važno je provjeriti postavke i možda kontaktirati podršku kako biste bili sigurni da je sve u redu.