Nova aplikacija Google Earth imaće podršku za Projekts

Google Earth je doživio svoje prvo značajnije ažuriranje nakon dosta vremena, donoseći promjene u izgledu Android aplikacije, uvođenje podrške za Projects i povlačenje jedne stare funkcije.

Najnovija verzija Google Earth za Android, pod oznakom 10.35, sada se predstavlja novim korisničkim interfejsom. Ovo ažuriranje prati moderni dizajn karakterističan za Google proizvode, sa zaobljenom trakom za pretragu i lakim pristupom opciji promjene naloga putem profila korisnika. Bočni meni s hamburger ikonom je zamijenjen donjom trakom za korisnički interfejs.

Najveće iznenađenje u ovom ažuriranju je dodatak funkcionalnosti nazvane “Projects” (Projekti). Projekti omogućavaju korisnicima da kreiraju potpuno personalizovane mape sa tekstom, fotografijama i video zapisima. Iako je ova funkcija bila dostupna na desktop verziji, sada je prvi put stigla na Android.

Osim toga, korisnici mogu dijeliti mape putem linkova ili QR kodova, a nova opcija “mjerenja” olakšava brzo određivanje rastojanja između dvije tačke na planeti.

Takođe, važno je napomenuti da je nova Android aplikacija Google Earth izgrađena pomoću platforme Flutter, što ukazuje na mogućnost da će se ovaj redizajn prenijeti i na iOS verziju u budućnosti.

Voyager funkcija, koja je ranije omogućavala interaktivne vođene ture i kvizove, više nije prisutna u glavnom meniju Google Earth aplikacije, već je premještena na posebnu stranicu.

Najnovije ažuriranje Google Earth za Android je sada dostupno putem Google Play prodavnice.