Notepad napokon dobija tabove

Čuveni tekst editor Notepad dobija novine. To je jako pozitivno, s obzirom na to da se radi o jednoj od aplikacija u Windows-u koja postoji decenijama, a nije baš poznata po unapređenjima.

Dakle, kako mediji prenose, Notepad u Windows-u 11 trebao bi dobiti tabove. To je na Twitter-u najavio jedan od Microsoft product menadžera, ali je tu objavu nakon samo par minuta izbrisao, tako da je ostalo nejasno koji je bio smisao svega toga. Ipak, na screenshotu koji je objavljen u tvitu vide se dva taba, što ukazuje da se radi o internom testiranju koje bi uskoro moglo biti dostupno Windows insajderima.

Kako navodi Engadget, uvođenje tabova značajno bi unaprijedilo Notepad i približilo ga popularnim aplikacijama tog tipa nezavisnih proizvođača. Naravno, korisnicima bi donijelo veću fleksibilnost i efikasnost u radu. Baš kao u File Exploreru i većini drugih aplikacija s tabovima, oni se pojavljuju na vrhu aplikacije i omogućuju korisniku otvaranje više datoteka u istom prozoru.

Podsjećamo, prije nekoliko godina varijanta File Explorer-a sa tabovima testirana je na Windows 10 OS-u, ali se od toga odustalo. Inače, prva verzija Notepad-a pojavila se 1985. godine, u MS-DOS okruženju. Iako se i danas dosta koristi, u proteklim godinama nije doživio drastične promjene.

Zbog toga bi uvođenje tabova mnogo značilo korisnicima i nadamo se da će ono uskoro biti dostupno.