Nokia razvija X50 telefon sa 108MP kamerom

Nokia X50, ponudiće sportsku postavku zadnje kamere, koju bi mogla voditi primarna kamera od 108MP sa optikom ZEISS.

Kompanija HMD Global, nedavno je najavila lansiranje dva Nokia 5G pametna telefona, X10 i Nokia X20. Sada je objavljeno da kompanija planira lansirati još jedan 5G pametni telefon koji će biti najavljen u trećem kvartalu 2021. godine.

Dok čekamo nasljednika Nokia 9 PureView, ovaj bi telefon mogao imati vodeće specifikacije, ali ispod okvira vjerovatno ćete dobiti Snapdragon 7-serijski procesor.

Najnovije vijesti kažu da bi kompanija mogla razviti nasljednika 8.3 5G, ali bi se mogao zvati drugačije. U posljednje vrijeme ovi pametni telefoni prešli su na seriju X, umjesto na seriju brojeva u shemi imenovanja. U skladu sa tim, pretpostavlja se da će nadolazeći 5G telefon nositi ime X50, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Nagađa se da će X50 pokretati nenajavljeni Snapdragon čipset. Mogao bi biti opremljen Snapdragon 775 / 775G čipsetom, koji tek treba biti lansiran. Priča se da je SoC značajna nadogradnja u odnosu na Snapdragon 765G.

Nadolazeća serija nudi sportsku postavku penta zadnje kamere, koju bi mogla voditi primarna kamera od 108MP.  Vidjeli smo kako se ovaj vodeći telefon spušta do segmenta srednje klase, zahvaljujući Redmi i Realme seriji. Ostale kamere u postavci mogle bi biti ultraširoki, dubinski, makro i telefoto senzori.

Za Nokia telefon se kaže da ima Zeiss optiku i OZO Audio tehnologiju baš kao i Nokia 8.3 5G.

Nokia X50 vjerovatno će doći sa 6,5-inčnim QHD + ekranom sa PureDisplay V4, te će imati podršku za brzinu osvjetljenja od 120 Hz. Uz to, navodno je upakovana baterija od 6000 mAh sa podrškom za punjenje od 22 W.