Nokia demonstrirala novu budućnost glasovnih poziva

Nokia je saopštila da su “imerzivni” telefonski pozivi budućnost komunikacije te je demonstrirala jedan takav razgovor.

To znači uvođenje “trodimenzionalnog zvuka” koji pruža utisak kao da je osoba sa kojom razgovarate tu, pored vas.

Glavni izvršni direktor Nokia-e, finskog tehnološkog diva, saopštio je da je učestvovao u prvom takvom pozivu, što označava prekretnicu koju u ovoj kompaniji nazivaju “novom budućnošću glasovnih poziva”.

Poziv se odvijao između izvršnog direktora Nokia-e Pekke Lundmarka i Stefana Lindströma, finskog stručnjaka za digitalizaciju i nove tehnologije. Tokom njihovog razgovora obojica su imali utisak da čuju “trodimenzionalni  zvuk”, a ne zvuk koji djeluje kao da dolazi sa samo jednog mjesta, od jednog govornika.

Obojica su pohvalili ovo novo iskustvo, ističući da su se osjećali kao da ulaze u prostor onog sa kim razgovaraju, te da je komunikacija “živopisnija i privlačnija”, naveli su iz Nokia-e.

Ističu da će nova tehnologija, pored poboljšanih glasovnih poziva, nuditi i aplikacije za metaverzum i druge usluge “proširene stvarnosti”.

Iz kompanije poručuju da će ova novina biti korisna i tokom konferencijskih poziva, jer će slušalac na osnovu smjera glasa koji čuje moći da zaključi ko je govornik.

“Demonstrirali smo budućnost glasovnih poziva”, rekao je Lundmark, dodaju iz Nokia-e.