Nokia će uspostaviti 4G mrežu na Mjesecu

Nokia planira ove godine napraviti iskorak i to u smislu supostavljanja 4G mreže na Mjesecu.

Finska kompanija, pionir bežičnih i mrežnih tehnologija, sprema ambiciozan projekat nakon što ju je NASA odabrala za izgradnju prve mobilne mreže na Mjesecu.

Uvođenjem LTE/4G komunikacionog sistema na površini Mjeseca Nokia će dati svoj doprinos utiranju puta u održivo prisustvo ljudi na ovom Zemljinom satelitu.

Ugovor dodijeljen Nokia-i dio je NASA-inog programa Tipping Point, čiji je cilj razvoj komercijalnih svemirskih mogućnosti i olakšavanje svih budućih misija.

Kako navode iz finske kompanije, NASA planira da ove inovacije iskoristi za svoj program Artemis, pomoću kojeg želi da uspostavi održive operacije na Mjesecu do kraja decenije, kao pripremu za ekspediciju na Mars.

Anshel Sag, glavni analitičar u Moor Insights & Strategy, naveo je da je ova godina “optimističan cilj” za lansiranje Nokia-ine opreme na Mjesec. Letjelica bi trebala lansirana pomoću SpaceX rakete.

“Očito je da su povezanost i komunikacije ključni za bilo kakvu održivu ljudsku prisutnost na Mjesecu i Marsu u budućnosti. Astronautima će u svemiru trebati iste napredne tehnologije koje mi imamo na Zemlji kako bi pokrenuli svoje aplikacije, bilo da se radi o mogućnostima glasovne i video komunikacije, telemetriji i razmjeni biometrijskih podataka, senzorskim aplikacijama ili upravljanju robotikom”, kazao je Thierry E. Klein, predsjednik Bell Labs Solutions Research, komentarišući taj projekat.