NASA i Boeing udružili snage s plemenitim ciljem

Giganti vazduhoplovne industrije – Američka svemirska agencija NASA i proizvođač aviona Boeing udruženim snagama rade na razvoju komercijalnih aviona sa jednim prolazom koji će emitovati manje štetnih gasova i trošiti manje goriva.

Prema njihovim planovima, 2030. godine prvi avioni prihvatljiviji za okolinu izaći će iz proizvodnje. NASA u ovaj projekat ulaže 425, a Boeing i njegovi partneri 725 miliona dolara.

Avion na kome se radi ima izdužena tanka krila koja su učvršćena dijagonalnim podupiračima koji povezuju krila sa trupom. Ovaj futuristički dizajn stvara manje otpora i samim tim troši manje goriva i proizvodi manje štetnih gasova. Prema procjenama, ovakav avion trošio bi 30 odsto manje goriva i proizvodio emisija štetnih gasova nego najbolji avioni današnjice. Do 2028. godine planiraju obaviti prvi probni let.

Iz ove dvije kompanije ističu da je osnovni razlog zbog kojeg se radi projekat na avionima sa jednim prolazom taj što ovakvi avioni proizvode preko 50 odsto emisija avijacija širom svijeta. Vazduhoplovne firme uglavnom se na ove avione oslanjaju kada su u pitanju letovi na kraćim relacijama.

Boeing čak predviđa i to da će se u narednim decenijama potražnja za avionima sa jednim prolazom značajno povećati. Dugoročni plan avioindustrije jeste da se do 2050. godine omogući nulta emisija štetnih gasova.