Naočare Meta Quest 3 donose brojna značajna poboljšanja

Meta Quest 3, najnovije VR naočare pojaviće se u drugoj polovini ove godine, a zahvaljujući izvještajima imamo uvid u neka od poboljšanja koja nas očekuju.

Prototip ovog uređaja, poznat pod kodnim imenom Eureka, donosi značajne promjene u odnosu na prethodni model. U prvom redu, Quest 3 je znatno lakši i tanji, a kaiš za glavu je takođe unaprijeđen, koristeći tkaninu umjesto plastike koja je bila prisutna na prethodnom modelu.

Prednji dio uređaja takođe ima novi dizajn, sa poboljšanim paketom senzora. Integrisane su dvije kamere u boji, dvije standardne kamere i senzor dubine, raspoređene u tri vertikalne oblasti senzora u obliku pilule. Ovo predstavlja značajno unapređenje u odnosu na Quest 2, jer korisnici više neće morati da označavaju zidove svog prostora za igru.

Kamere za praćenje nalaze se na prednjim donjim stranama slušalica, a na dnu se nalaze prekidač za jačinu zvuka i točkić za podešavanje međuzjenične udaljenosti (IPD). To omogućava korisnicima da podešavaju IPD Quest 3 bez potrebe da skidaju naočare, što nije bilo moguće kod modela Quest 2.

U pogledu vizuelnog iskustva, Quest 3 je sličan Quest 2 modelu po jasnoći i VR ekranima, uprkos glasinama o nešto većoj rezoluciji. Međutim, ukupne performanse su značajno poboljšane. Dodatne dvostruke RGB kamere omogućavaju bolje performanse u uslovima slabog osvjetljenja, a korisnici mogu čak i da koriste svoj telefon dok nose slušalice, što je bilo izazovno kod prethodnog modela. Quest 3, takođe, dolazi sa Qualcomm-ovim Snapdragon XR2 ČIP-om sljedeće generacije, koji obezbjeđuje poboljšano vrijeme pokretanja aplikacija i konzistentne brzine kadrova u igrama.

Važno je napomenuti da Quest 3 neće imati funkcionalnost praćenja lica i očiju koja je prisutna na Quest Pro modelu, kao ni kamere na kontrolerima. Ipak, Meta radi na drugim načinima unapređenja perifernog praćenja.

Iako cijena uređaja još uvijek nije objavljena, pretpostavlja se da će Quest 3 koštati oko 400 dolara više od Quest 2 model. Takođe, postoji mogućnost da će kompanija nastaviti prodaju Quest 2 slušalica po nižoj cijeni. Za sada nije najavljeno izdanje novog Quest Pro modela u skorije vrijeme, dok se objavljivanje Quest 3 očekuje tokom oktobra, što je u skladu sa prethodnim izjavama rukovodstva kompanije.