Najbolji Sony telefoni: Izaberi Xperia model za sebe

Kupovina novog pametnog telefona ponekad može biti teška jer je ponuda modela velika a često cjenovni rang igra glavnu ulogu.

Ukoliko ste u potrazi za novim mobilnim telefonom, možda je vrijeme da razmislite o uređajima kompanije Sony (ukoliko već niste).

Kako bi vam olakšali potragu i suzili izbor, donosimo vam listu Xperia modela sa njihovim prednostima i nedostacima, a to će vam pomoći da odlučite koji je najbolji za vas.

1. Sony Xperia 1 III

Sony Xperia 1 III je vrhunski Sony-jev model, s naglaskom da je to prvi pametni telefon na svijetu sa 4K 120 Hz ekranom. Posjeduje 6,5-inčni OLED ekran koji je među najboljim ekranima koje ćete naći na pametnom telefonu. Može se pohvaliti i impresivnom baterijom od 4.500 mAh koja je ispunila sva očekivanja korisnika. Ima 3,5 mm priključak za slušalice, ali nema skener otiska na ekranu. Krasi je i postavka kamera, koja uz glavnu, ima i ultra senzore za širinu i dubinu te 12 MP adaptivnu telefoto kameru, koja može mijenjati optički zum između 2,9x i 4,4x .

2. Sony Xperia 5 III

Sa izduženim dizajnom koji daje prednost pejzažnom medijskom sadržaju, Sony Xperia 5 III je odlična opcija za one koji vole da strimuju u pokretu. Model pokreće Snapdragon 888 čipset, a dolazi sa 8 GB RAM-a, 128/256GB prostora za skladištenje i baterijom od 4.500 mAh. Set kamera od 12 MP + 12 MP + 12 MP + 8 MP za selfie fotografije, obezbjeđuje dobro foto iskustvo. Nedostaje mu bežično punjenje, a njegov ekran nije tako oštar kao kod drugih Sony telefona. Uređaj ima fokus na multimedije i dolazi sa jakim audio performansama.

3. Sony Xperia 5 II 

Sony Xperia 5 II je u osnovi manja, jeftinija verzija modela Xperia 1 II.  Ima odličan 6,1-inčni OLED ekran od 1080×2520 sa brzinom osvježavanja od 120 Hz, što osigurava glatko korištenje. Takođe, ima odličnu kameru sa trostrukim objektivom, sa glavnim, ultra širokim i telefoto objektivima od 12 MP. Pokreće ga Snapdragon 865 koji u kombinaciji sa 8 GB RAM-a i prostorom za skladištenje od 128/256 GB te baterijom od 4.000 mAh čini ovaj model odgovarajućim za gotovo svakog korisnika pametnog telefona. 

4. Sony Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II pokazuje da kompanija sluša povratne informacije korisnika i popravlja neke od najvećih problema svojih prethodnika. Xperia 1 II ima impresivan 4K ekran u rezoluciji 21:9, tri zadnje kamere koje prave odlične fotografije i trajnu bateriju koja rješava jedan od najvećih problema sa starijim Xperia telefonima. Za korisnike sa manjim šakama, ovaj model bi mogao biti prevelik, ali ako vam ovo ne predstavlja problema, možemo reći da je Xperia 1 II jedan od najboljih Sony telefona.

5. Sony Xperia 10 III

Sony Xperia 10 III je izuzetno izdržljiv telefon zahvaljujući tome što posjeduje Gorilla Glass 6 ekran i IP 68/65 certifikat vodootpornosti. Pored toga, ima odličan 6-inčni OLED displej. Odnos širine i visine 21:9 zahtijeva malo navikavanja, ali je odličan za čitanje u pokretu. Radi na Snapdragon 690 5G procesoru, ima RAM od 6 GB, 64/128 GB prostora za skladištenje i bateriju od 4.500 mAh. Dolazi samo sa punjačem za sporo punjenje, a ne može se pohvaliti ni performansama kamera od 12 MP + 8 MP + 8 MP te 8 MP za prednju kameru.

6. Sony Xperia 5

Ovaj model telefona dolazi sa nešto manjim ekranom koji se pokazao kao lakši za upravljanje za mnoge korisnike. Sony Xperia 5 se poklapa sa Xperia 1, jer ima isti omjer strana ekrana, 21:9, što ga čini odličnim za filmove. Pokreće ga vrhunski Snapdragon 855 čipset uparen sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za čuvanje podataka. Zadnja kamera je s trostrukim objektivom od 12 MP + 12 MP + 12 MP, a predanja ima 8 MP. Dolazi sa baterijom od 3.140 mAh, ali ne baš pouzdanim senzorom otiska prsta.