N73 je novi premium telefon iz Nokia pogona

Nakon dužeg vremena se pojavljuje jedan telefon iz flagship kategorije koji nosi ime Nokia.

Iako je kompanija HMD Global, koja proizvodi Nokia telefone, ranije navodila da ne planira da proizvodi smartfone najviše klase, prema nekim izvještajima čini se da su odustali od takve namjere i odlučili da proizvedu jedan premijum uređaj.

Jedan kineski portal je privukao pažnju objavom da će Nokia flagship nositi naziv Nokia N73, po legendarnom telefonu iz 2006. godine, što je kod velikog broja korisnika izazvalo pozitivne asocijacije.

Ono što otkrivaju renderi jeste da telefon ima zakrivljen ekran i čak pet kamera na poleđini uz dvostruki LED blic. Sve ovo je spakovan u zanimljiv izrez, koji je odlično stopljen sa desnom bočnom stranom telefona. 

Glavni senzor kamere bi, prema izvještaju, mogao biti Samsung-ov ISOCELL HP1 koji donosi rezoluciju od 200 MP. To bi bio debi ovog senzora na nekom od telefona, nakon što je predstavljen prošle godine, kada je najavljeno da može snimati 8K video pri 30 frejmova.

Njegova najvažnija karakteristika je to što koristi novu ChameleonCell tehnologiju spajanja piksela, koja u zavisnosti od okruženja koristi raspored dva po dva, četiri po četiri ili pune piksele.

Kompanija HMD Global posljednji premijum telefon izbacila je na tržište početkom 2019. i bio je to model Nokia 9 PureView.