Muzička kutija – Vudstok ‘99: mir, ljubav i bijes

U HBO videoteci u okviru m:tel IPTV-ja

 

Prvi film u okviru šestodijelne serije „Muzička kutija“ (Music Box), koja istražuje ključne trenutke za popularne umjetnike i bendove, ali i legendarne albume i muzički biznis u cjelini, „Vudstok ‘99: mir, ljubav i bijes“ možete pronaću u HBO videoteci u okviru m:tel IPTV-ja.

Film donosi priču o Vudstoku ’99, trodnevnom muzičkom festivalu koji je imao za cilj da promoviše jedinstvo i kontrakulturni idealizam originalnog festivala iz 1969. godine, ali je umjesto toga prerastao u nerede, pljačke i seksualne napade. Mračni ishod je donio festivalu ozloglašenu titulu „dana kada su umrle devedesete“.

„Vudstok ’99: Mir, ljubav i bijes“ je fokusiran na mlade Amerikance sa kraja prošlog milenijuma, u sijenci pucnjave u školi Kolumbajn i nadolazeće Y2K histerije, ukazujući na trenutak u kojem je uznemirenost jedne generacije dovela do seizmičkih kulturnih promjena. Uz muziku najagresivnijih rok bendova tog doba, film takođe preispituje mitove iz 1960-ih i otkriva bolne istine o opasnosti ružičaste nostalgije u doba komercijalizma i profita.

Prožet energijom rok dokumetarca, film nas vodi na binu sa bendovima, iza kulisa sa organizatorima i do skučenih kampova, preplavljenih kupatila i grupa mladih pljačkaša. Film prikazuje i mišljenja različitih stručnjaka, uključujući organizatore Majkla Langa i Džona Šera, kao i kritičare Veslija Morisa, Morin Kalahan i Stivena Hajdena. Svjedočenja muzičara, među kojima su Tarik Troter iz grupe The Roots, Džonatan Dejvis iz Corn-a, Mobi, Džul, The Offspring i Skot Stap iz Creed-a, kao i posjetilaca festivala, daju sirovi prikaz događaja, otkrivajući kako je vikend posvećen muzici i jedinstvu prerastao u haos.

Autor serije „Muzička kutija“ je Bil Simons, a „Vudstok ’99: Mir, ljubav i bijes“ je režirao Garet Prajs.