Musk ukida blokiranje profila na Twitter-u (X)

Funkcija blokiranja će biti uklonjena na mreži X, nekadašnjem Twitter-u, najavio je Elon Musk, tvrdeći da ta opcija “nema smisla”.

Musk je pojasnio da će korisnici i dalje moći da blokiraju ljude ako ne žele da im direktno šalju poruke.

Međutim, mnogi na društvenim mrežama su prokomentarisali da će i dalje biti teško da uklone problematične objave sa svog timeline-a.

Ovo je najnovija u nizu promjena koje je Musk napravio od preuzimanja Twitter-a u kupovini vrijednij 44 milijarde dolara, prošle godine.

Trenutno, kada korisnici “blokiraju” nalog, to sprečava objave tog naloga da se prikazuju na line-u osobe koja je blokirala, i obrnuto. Nalog koji je blokiran više ne može slati poruke osobi koja ga je blokirala, niti može vidjeti njene objave.

Čini se da se sa novim potezom slaže i nekadašnji osnivač i prvi čovjek Twitter-a, Jack Dorsey. On je objavio: “100%. Samo isključivanje (mute)”, misleći da ta opcija treba da ostane kada se blokiranje isključi.

Međutim, postoje zabrinutosti da isključivanje (tzv. mjutovanje – “mute”, opcija koja je manje od blokade ali takođe sklanja određeni nalog iz vidljivih objava) naloga ne bi bila dovoljna zaštitna mjera u slučajevima uznemiravanja, zloupotrebe ili proganjanja.

Trenutno, “mute” samo zaustavlja obavještenja o objavama naloga. Nalog koji je “mjutovan” i dalje može vidjeti objave osobe koja ga je isključila i odgovarati na njih.