m:tel TikTok: Šta je dvostruka autentifikacija?

U ovom videu na m:tel TikTok pogledajte objašnjenje o tome šta je dvostruka autentifikacija, koja postoji da bi vaši uređaji i podaci na njima bili sigurniji.

Dvostruka autentifikacija je proces koji dodaje dodatni sloj sigurnosti prilikom pristupa online nalozima. Umjesto oslanjanja samo na unos korisničkog imena i lozinke, korisnici moraju pružiti dodatni dokaz svoje identifikacije kako bi se autentifikovali. Ovo dodatno osiguranje smanjuje rizik od neovlašćenog pristupa čak i ako hakeri ili neko drugi saznaju korisničke podatke.

Tri faktora koji se kombinuju u dvostrukoj autentifikaciji su:

  • Nešto što znate: Ovo je tradicionalni dio autentifikacije koji koristi korisničko ime i lozinku. To je informacija koju samo korisnik treba da zna. Lozinka bi trebalo da bude kompleksna i teška.
  • Nešto što imate: Ovaj faktor obično uključuje fizički predmet koji korisnik posjeduje, poput pametnog telefona, USB ključa ili fizičkog ključa za autentifikaciju. Najčešće se koristi generisani kod koji se šalje na korisnikov uređaj ili aplikaciju.
  • Nešto što jeste: Ovaj faktor se odnosi na biometrijske podatke kao što su otisak prsta, prepoznavanje lica ili skeniranje šarenice. Ovi podaci su inherentno vezani za samog korisnika i teško ih je replicirati.

Za još zanimljivih savjeta pratite m:tel Tik Tok kanal, dijelite, predlažite i komentarišite o kojoj temi želite da snimimo video.