m:tel nastavlja da motiviše studente

Svečana ceremonija otvaranja naučno-stručnog skupa „Studenti u susret nauci“ održana je 17.11.2022. u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Naučno-stručni skup pod nazivom „Studenti u susret nauci“ (StES) je tradicionalni skup sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i suorganizaciji Univerziteta u Banjoj Luci.

Skup se održava 15. put, a ove godine otvoren je 17. novembra i traje tri dana. StES daje izazovnu mogućnost mladim naučnicima i istraživačima da odmjere svoje snage u međunarodnim okvirima i pri tome da saznaju nešto novo iz naučne oblasti za koju se školuju. StES je prvi put organizovan 2008. godine, sa jednim ciljem da se studentima otvore vrata prema nauci i istraživanju, te novim tehnologijama.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a ove godine prijatelj skupa je i kompanija m:tel. Kako su organizatori izjavili prilikom otvaranja ovog skupa: „Kompanija m:tel dokazano brine o zajednici u kojoj posluje, te nesebično ulaže u nauku i obrazovanje, u cilju omogućavanja što boljih uslova za rad i usavršavanje studenata. Saradnjom sa visokoškolskim ustanovama kako kroz finansijsku podršku, obnavljanje i rekonstrukciju učionica, tako i kroz uspješne projekte prakse, m:stipendije, razmjenu znanja i iskustava kroz stručna predavanja, mentorstvo, te kroz različite programe poslovne saradnje, kompanija m:tel nastavlja da nas motiviše da sigurnim koracima uz prijateljsku i uvijek prisutnu i sigurnu podršku koračamo ka uspjehu!”

U prethodnim godinama, StES je okupio studente iz svih dijelova svijeta, poput studenata iz SAD, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Kine, Turske, Indije, Španije, Slovenije, Francuske, Češke, Crne Gore, Hrvatske, Srbije itd. Interdisciplinaran karakter skupa omogućuje studentima različitih afiniteta da se istaknu i promovišu, te prezentuju svoja naučno-stručna dostignuća, ali i dobiju uvid u naučna dostignuća studenta drugih univerziteta. Sažeci i radovi su klasifikovani u šest naučnih oblasti: prirodne nauke, inženjerstvo i tehnologija, zdravstvene nauke, biotehničke-poljoprivredne nauke, društvene nauke, humanističke nauke.