Mtel najvrednija telekomunikaciona kompanija u BiH

Berzansko tržište u posljednje vrijeme pokazuje da Mtel, jedna od najvažnijih srpskih kompanija u BiH, prestiže konkurenciju i postaje najvrednija telekomunikaciona kompanija u zemlji. Cijena Mtelovih  akcija je porasla za više od 60 odsto u odnosu na početak 2021. godine, a tržišna kapitalizacija za oko 300 miliona KM i sada iznosi 786 miliona KM.

Ovi rezultati pokazuju da je Mtel nadmašio BH Telekom, koji je godinama imao primat kada je tržišna kapitalizacija u pitanju.

Tržište je, očigledno, odreagovalo na dolazak novog menadžmenta, i od tada cijene akcija Mtela bilježe ubrzan i kontinuirani rast, što je direktni pokazatelj pozitivnih promjena koje su se u kompaniji desile i reputacije novog menadžmenta. 

Ovim povodom, Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije Mtel komentarisala je rezultate koje bilježi kompanija u smislu tržišne kapitalizacije. „Čini mi se da javnost nije prepoznala veličinu ove vesti, odnosno koliku važnost ona ima za srpsku privredu i Republiku Srpsku. Zašto je to tako? Zato što BH Telekom primarno posluje na dijelu tržišta sa manje-više dva puta većim brojem stanovnika. A, uprkos tome, Mtel je za samo šest meseci uspeo da poraste i da postane vrednosno veći na berzi od samog BH Telekoma, da poveća vrednost svojih akcija za 300 miliona iliti za 60,6 odsto. To govori o tome koliko je ova kompanija uspešna ali i potentna i koliko kompanije iz Republike Srpske bez ustručavanja mogu verovati da mogu biti dominantne na ukupnom tržištu a ne samo na tržištu Republike Srpske. Ovaj rezultat proizilazi iz naših ulaganja, naših akvizicija, ulaganja u sadržaj, kao i u inovativne tehnologije i mi smo definitivno kao Telekom Srbija grupa i Telekom Srpske apsolutno dominantni telekomunikacioni operater u ovom regionu“, rekla je Jelena Trivan.

Akcije Mtela su u ovom trenutku najlikvidnije akcije na Banjalučkoj berzi i to već dovoljno govori o jednom drugačijem pristupu u rukovođenju najvećom srpskom investicijom u BiH.

„Zainteresovanost investitora je očigledno povećana, a sve to je rezultat pozitivnih promena koje smo doneli u poslovanju i funkcionisanju celokupne zajednice“, zaključila je Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije Mtel.