m:stipendije, korak ka zaposlenju

Anđela, Katarina i Ljubica nekadašnje studentkinje ETF-a iz Istočnog Sarajeva i m:stipendistkinje, svoje mjesto nakon fakulteta našle su u kompaniji m:tel

U kompaniji m:tel dobro znaju koliko je dragocjen svaki mladi čovjek koji se u današnje vrijeme odluči za studij elektrotehnike, stoga je i njihovo nastojanje da konstantno ulažu u tu vrijednost kroz podršku obrazovnom sistemu i razvoj novih kadrova kroz programe stručne prakse i već dobro poznatih m:stipendija, nešto što prepoznaju kako studenti tako i cjelokupna društvena zajednica.

Šta je to što ih čini drugačijim od ostalih, pa su lider na polju modernih tehnologija, i već dugi niz godina futurističku viziju budućnosti pretvaraju u stvarnost? Upravo ulaganje u ljude – stručnjake, nove tehnologije i nova znanja.

Ove godine raspisan je 13. po redu konkurs za m:stipendije, poseban oblik podrške studentima, kako bi im se u njihovom procesu školovanja stvorili što bolji uslovi za učenje i napredovanje. Nije mali broj onih koji su nakon stipendija, prakse i školovanja, svoje karijere započeli upravo u ovoj kompaniji.

Veliki broj bivših stipendista u m:tel svake godine dolazi sa ETF-a Istočno Sarajevo, kao što su došle i Anđela Andrijašević, Katarina Andrić i Ljubica Vukosavljević, koje su svoje karijere započele upravo u ovoj kompaniji.

„Vođena činjenicom da je m:tel tri godine direktno ulagao u moje obrazovanje kroz program stipendiranja, te da sam imala priliku da budem i dio m:tel-ovog programa prakse bilo je jasno da će i moj profesionalni razvoj krenuti od ove kompanije, te da ću svoje znanje uložiti u razvoj kompanije koja mi je dala povjerenje kroz finansiranje mog obrazovanja“, riječi su Anđele Andrijašević inženjera za upravljanje procesima servisne podrške u Direkciji za tehniku kompanije m:tel. Najsavremenije platforme i najmodernije tehnologije sa kojima radi, kao i kolegijalnost, sjajni međuljudski odnosi i radna atmosfera, te stalno ulaganje u znanje zaposlenih su bile razlog da odabere m:tel kao svoj profesionalni početak i dođe u Banjaluku.

Katarina Andrić radi kao inženjer za upravljanje bazama podataka i aplikacijama u Funkciji informacionih tehnologija. Praksa koju je obavljala tokom programa stipendiranja pomogla joj je da se upozna sa IoT rješenjima i LORAwan tehnologijom. Pozitivno iskustvo koje je imala tokom prakse, dovelo ju je u m:tel gdje je započela svoju karijeru i gdje se kao mladi inženjer konstantno usavršava. “Trenutno pohađam online obuke Uvod u SQL jezik dizajniran za rad s bazama podataka i Database Administration, gdje se upoznajem sa bazama podataka. Ambijent i poslovno okruženje pružaju mi veće šanse i mogućnosti da napredujem u svojoj profesiji, a istovremeno podstiču da usavršavam i produbljujem svoje znanje iz oblasti kojom se bavim, tj. Informacionim tehnologijama“, ističe Andrićeva.

„Bila sam m:stipendista dvije godine. Kao i svakom studentu stipendija mi je mnogo značila i pomogla. Imati svoj lični džeparac svaki mjesec, a da pri tom nemate nikakvu obavezu osim da učite je stvarno lijepo“, o svom iskustvu za vrijeme školovanja rekla je Ljubica Vukosavljević. Ljubica je nakon završenog fakulteta takođe svoju karijeru započela u m:telu i to kao inženjer u službi za eksploataciju i održavanje upravljačko-komutacionih sistema mobilne mreže. “Svim studentima elektrotehnike koji se vide u oblasti telekomunikacija preporučujem da konkurišu za m:stipendiju. Ove godine promijenjeni su uslovi za konkurisanje, u korist studenata što je super. Nakon toga čeka vas veoma korisna praksa, tokom koje imate osiguran smještaj ukoliko dolazite iz drugog grada, ali i sigurno radno mjesto, tako da ne morate mnogo razmišljati šta nakon završetka fakulteta. Takođe tu je mentorski program, osoba koja je tu da vas uputi, da vam pruži odogovore na sva vaša pitanja, nedoumice i sl. Smatram da se u ovoj kompaniji može steći veliko znanje i iskustvo i da vas ova kompanija može oblikovati u jako kvalifikovanog inženjera“, poruka je Vukosavljevićeve svim studentima koji se razmišljaju da li da konkurišu za m:stipendije.

I kako često za sebe kažu u ovoj kompaniji: „Tu smo da širimo vidike, da dijelimo znanje i iskustva, da ulažemo u obrazovanje i omogućimo bolje uslove za rad i učenje, da radimo skupa, da sarađujemo i nagrađujemo, ali i da zadržimo mlade stručnjake nudeći im sve potrebne uslove da se razvijaju u svojim kompanijama i u svojoj zemlji.“

Više informacija o konkursu za m:stipendije koje su otvorene do kraja decembra pronađite na mtel.ba/Stipendije. Konkurišite jer vrijedi!