MouthPad je miš koji se pokreće jezikom

Nova tehnologija za lakše rukovanje digitalnim uređajima nazvana MouthPad^, predstavljena je kao novitet koji će olakšati život za ljude sa povredama kičmene moždine i drugim oštećenjima pokretljivosti.

Kompanija Augmental razvila je ovaj uređaj koji u suštini omogućava korisnicima da upravljaju digitalnim uređajima koristeći jezik kao “jedanaesti prst”.

MouthPad^ je touchpad koji ima sve mogućnosti klasičnog touchpad-a, a prilagođen je kontrolama jezikom. Kompatibilan je sa računarima, tablet i smartfon uređajima od samog početka, a ne zahtijeva dodatni softver i potpuno je bežičan jer koristi Bluetooth za povezivanje sa uređajima. Touchpad se prilikom korištenja nalazi u vrhu korisnikovih usta i nevidljiv je za sve ostale, uz minimalno ometanje govora.

Jedna od najznačajnijih karakteristika MouthPad^ uređaja je jedinstvena preciznost i spretnost, slična onoj koju ima jezik u odnosu na druge dijelove tijela. Ovo čini uređaj posebno korisnim za osobe sa povredama kičmene moždine i drugim oštećenjima pokretljivosti, jer im omogućava da jednostavno koriste digitalne uređaje bez pomoći drugih osoba.

Uređaj je, takođe, veoma praktičan za upotrebu jer se može napuniti za samo dva sata i može da podrži više od pet sati konstantne upotrebe. Kada se ne koristi, MouthPad^ se može čuvati u kutiji za punjenje.

MouthPad^ je novi primjer tehnologije koja se koristi za rješavanje problema osoba sa invaliditetom. Uređaj predstavlja veliki napredak u tehnologiji pomoćnih uređaja i pruža mogućnost veće nezavisnosti i samostalnosti osobama sa oštećenjima pokretljivosti.