Motorola predstavila telefon u obliku narukvice

Motorola je predstavila niz inovativnih koncepata, od kojih se izdvaja prototip “adaptivnog displaya”. Ovaj napredni uređaj nudi višenamjensku upotrebu, može se koristiti kao savremeni pametni telefon, pametna narukvica ili čak kao postolje.

Izgleda kao unaprijeđena verzija koncepta koji je Lenovo predstavio još 2016. godine. Ovaj koncept uključuje rollabilni pametni telefon sa FHD+ pOLED ekranom koji se može savijati i oblikovati prema potrebama korisnika. Može se potpuno ispraviti i koristiti kao klasičan pametni telefon, ili saviti i postaviti kao stoni nosač. Treća opcija je nošenje uređaja na zglobu, poput narukvice.

Ovaj koncept ima impresivan 6,9-inčni ekran i pruža “potpuno Android iskustvo” slično drugim pametnim telefonima sa Google-ovim operativnim sistemom. Kada je u obliku narukvice, uređaj se prebacuje u kompaktnu verziju Androida na manjem, 4,6-inčnom dijelu ekrana.

Važno je napomenuti da ovaj koncept neće uskoro stići na tržište, ali jasno pokazuje da Lenovo, kao roditeljska kompanija brenda Motorol-a, nastavlja eksperimentisati sa savitljivim ekranima, poput onih koje smo vidjeli na ThinkPad X1 Fold, prvom savitljivom PC-u na svijetu.

Ovaj novi model će omogućiti različite načine savijanja, uključujući opciju sličnu modelima iz serije Samsung Galaxy Z Flip, gdje uređaj može poslužiti kao stalak za gledanje sadržaja. Osim toga, moći će se nositi kao narukvica, pružajući brz pristup porukama, e-pošti i aplikacijama.

Iako je ovo koncept, predstavlja zanimljivu demonstraciju Lenovo-ovog napretka u oblasti savitljivih ekrana, a vrijeme će pokazati kada će ovakvi uređaji postati stvarnost.