Motorola patent: Preklopni telefon sa spoljnim ekranom

Prvi preklopni pametni telefon bio je model Razr koji je 1996. godine predstavila kompanija Motorola.

Nakon godina zatišja na polju preklopnih telefona, kompanija je lansirala nekoliko unapređenih Razr modela, a nedavno predala i patent novog uređaj ove vrste.

Ono što ovaj uređaj izdvaja od drugih je ekran s spoljne strane. Ovo predstavlja novi izgled u kategoriji ovakvih telefona, jer se ekran savija oko uređaja i dobijamo telefon sa dva ekrana.

Ovaj patent je prijavljen 2020. godine, na WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo), a Motorola je tek sada dobila odobrenje za njegovo korišćenje i plasman. U pitanju je telfon koji se okreće u sredini, a ekran je sposoban da se savija fluidno.

Novi koncept preklopa donosi šarku koja minimalizuje nabor i omogućava zatvaranje telefona u ravnini bez ikakvih razmaka. Slobodno savijanje uređaja omogućiće pokretni dijelovi u mehanizmu.

Prema dostupnim skicama, vidimo da ima samo jednan senzor, koja je ujedno i glavna i selfie kamera, a postavljen je na gornjoj polovini zadnje strane. Za sada nisu poznate karakteristike kamere i ekrana.

Očekujemo da će ovo biti pametni telefon sa nižim troškovima proizvodnje, što bi za korsnike značilo da bi mogao biti i cjenovno pristupačniji.